gyerekkori fogszabályozás

Páciens: 17 éves, fiú

Kezelési idő: 16 hónap Fogszabályozó készülék: alsó/felső esztétikus rögzített fogszabályozó

Ami a probléma volt a fogakkal:

Páciensünk, édesanyjával esztétikai fogszabályozás céljából kereste fel a rendelőnket. Fontos volt nekik, hogy a fogak jól tisztíthatóak legyenek, ezáltal elkerülve a későbbi szuvasodásokat/fogvesztéseket. Kezelési terv elkészítése után súlyos alsó/felső torlódásokat és kiálló felső metszőfogakat találtunk. A kezelést nehezítette, hogy a növekedési tendencia nyitottharapás felé mutatott, amit mindenképpen el kellett kerülnünk. Az egyik felső metszőfogon régi baleset miatt borító korona látható, amihez páciensünk kérésére nem nyúltunk.

A fogászati kezelési terv:

Mivel maximális esztétikai és funkcionális eredmény volt a cél, ezért alsó/felső rögzített fogszabályozóval egy teljes mosolyrehabilitációt terveztünk. Az alsó szemfogak torlódásának feloldása még a lágyerővel működő készülékkel történő kezelés mellett is kihívást jelentett.

fogszabályozás gyerekeknekgyerekkori fogszabályozás

Emellett a többi probléma megoldására így kényelmesen jutott idő és sikerült tökéletes funkcionális eredményt elérnünk. A kezelés végén alsó/felső fix és kivehető helybentartót adtunk, amivel az eredményt páciensünk megőrizheti.

Használt fogszabályozó eszközök:

  • alsó/felső lágyerővel működő rögzített fogszabályozó, elülső fogakon esztétikus, hátsó fogakon fém brackettekkel
  • harapásemelők
  • lágy gumihúzások
  • a kezelés végén: alsó/felső fix helybentartó és éjszakai sínek az eredmény megőrzéséhez

Az elért eredményt a metszőfogon lévő borítókorona cseréjével a jövőben teljesen maximalizálni lehet majd:

gyerekkori-fogszabalyozas-referencia