Skip to main content

2019.12.12.

Megtanítunk helyesen fogat mosni

Hogyan mossunk fogat helyesen? Fogaink épsége mindannyiunk számára fontos, ennek ellenére még mindig sokan nem tudjuk, hogyan és miként kell helyesen fogat mosni. A mai világban az emberek egy része elektromos fogkefét, mások hagyományosat verziót használnak még, így ennek az…

Hogyan mossunk fogat helyesen?

Fogaink épsége mindannyiunk számára fontos, ennek ellenére még mindig sokan nem tudjuk, hogyan és miként kell helyesen fogat mosni. A mai világban az emberek egy része elektromos fogkefét, mások hagyományosat verziót használnak még, így ennek az igénynek megfelelően megmutatjuk a helyes technikát mindkét verzióra.

A helyes fogmosás menete

Miért jó, ha tudunk helyesen fogat mosni?

A helyes fogmosás technikája feltétlen szükséges a fogak kiváló állapotához. Ezzel megelőzhetjük a fogszuvasodást illetve csökkenthetjük a fogínybetegségek kockázatát. Természetesen ilyenkor is szükség lehet különböző szájhigiéniai kezelésre, mint például a fogkő eltávolítás, azonban sokat tehetünk a hétköznapokban fogaink épségéért.

Így moss helyesen fogat hagyományos fogkefével

Először is találjuk meg a tökéletes fogkefét. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy érdemes puha sörtéjű fogkefét választani, illetve azt 3 havonta cserélni a rajta található baktériumok miatt. Azonban fogaink és ínyünk állapota befolyásolja a tökéletes fogkefe választást, így keressünk fel szakembereket a helyes választás érdekében.
Fogkrém választás során rengeteg verzió közül választhatunk. Legyen szó érzékenységről vagy fogínyvérzésről, mi első körben azt tanácsoljuk, hogy fluorid tartalmút válasszunk, utána pedig már jobban el lehet veszni az összetevőkben az egyedi igényeknek megfelelően

Mennyi ideig mossak fogat?

Ismerős a helyzet, amikor állsz egy helyben a tükör előtt és unatkozva balra-jobbra húzogatod a szádban a fogkefét? Ilyenkor pár perc is hosszúnak tűnik és sokan, sokkal hamarabb abbahagyják a fogmosást a kelleténél. Fontos, hogy legalább 2 percig tartson a fogmosás, így tudjuk megfelelően tisztítani fogainkat.
Tipp: Ha eddig arra fogtad az esti fogmosás elhagyását, hogy nincs időd este még erre is, építsd be a fogmosást a zuhanyzás idejébe, így a fogmosás sem marad el és kellemesen meleg víz alatt is gyorsabban telik az idő.

A fogmosás helyes lépései hagyományos fogkefével

Egyszerű a sorrend. Mindig kezd kívül, aztán belül utána halad az alsó és végül a felső fogsoron.
Figyelj rá, hogy ne nyomd rá erősen a fogaidra a fogkefét, a nélkül is tisztit és nem fogod megsérteni az ínyedet.

1, Indulj az alsó fogsor külső felszínéről.

2, A külső fogfelszínen körkörös mozdulatokkal haladj az utolsó őrlőfog felé. Figyelj oda minden résre, itt is töltsd ki a szükséges időt!

3, Mehetsz tovább a fog belső részeire, hátrafelé haladva

4, Haladjunk az elülső metszőfogak tisztításához, amelyeket a hátsó résznél is igyekezzünk teljesen lefedni.

5, A hátsó fogfelszínen indulj el hátul, kívülről. Kb. 45 fokos szöget zárjon be a fogkefe. Gyengéd, pici, körkörös mozdulatokkal dolgozzunk.

6, Különleges figyelmet igényelnek a belső területek a metszők, illetve az őrlőknél. Itt is figyeljünk a helyes tisztításra, igyekezzünk a legjobban elérni őket. Amennyiben erre nem fordítunk megfelelő figyelmet, könnyen sok fogkő telepedhet meg.

7, Ezután már csak a rágófelszínek vannak hátra, hátulról előre haladva, rövid előre-hátra mozdulatokkal tisztítsuk.

A fogmosás helyes lépései elektromos fogkefével

Szerencsére az alap helyes technikai nem változik elektromos fogkefe használatakor sem. Van pár dolog amire ilyenkor is érdemes odafigyelni

1, Ne hagyjuk ki a gyártók által adott instrukciók elolvasását. Hidd el, lehetnek benne meglepő információk, nem csak arról ír, hogy ne nyúlj a konnektorba vizes kézzel.

2,  Elektromos fogkefe esetén hajlamosak vagyunk jobban megfeledkezni a pótfej cseréjéről, de itt is a 3 hónapos szabály érvényes, amely időnként szükséges a csere

3, Szónikus és oszciálló-rotáló technológia elérhető jelenleg a piacon, kérd szakemberek segítségét melyiket válaszd!

 

Amennyiben bármilyen panaszunk van – fogínyvérzés, ínygyulladás, érzékenység – vagy bármi egyéb, mindenképp konzultálj fogorvosoddal, nehogy olyan megoldást válassz, ami inkább árt, mint használ.
Mint láthatod a helyes fogmosás technikája nem bonyolult, érdemes őket megfogadni és már is sokat tettél fogaid egészségéért!

Ingyenes online játékok: megegyet.hu

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!