Skip to main content

2015.11.29.

A helyes fogmosás

Sokan azt hisszük, hogy tudjuk hogyan kell helyesen fogat mosni. De vajon tényleg?

Fontos, hogy rendszeresen és a megfelelő technikával mossunk fogat, mert csak így lehet eltávolítani a dentális plakkot, amely a fogakon és a fogak között lerakódó ragacsos, vékony baktériumokat tartalmazó réteg és felelős a fogszuvasodás kialakulásáért, a fogínyvérzésért, a fogakat rögzítő csontok károsodásáért, sőt a fogak kihullásáért is.

Akár hagyományos, akár elektromos fogkefét használ, a megfelelően hatékony fogmosásnak minimum két percig kell tartania. Természetesen fogat mosni sokféleképpen lehet. A legmegfelelőbb mégis az lenne, ha ötleteket, javaslatokat kérne fogorvosától!

Hagyományos fogkefével

A külső fogfelszín mosásához tartsa a fogkefét 45 fokos szögben az ínyszélhez képest! Mossa a fogait és ínyét apró körkörös és fentről-lefelé irányuló mozdulatokat végezve! Az elölről-hátrafelé történő maszatolás helytelen, hisz a lepedéket egyik fogról a másikra kenegeti vele, így lepedék eltávolításról még közelről sem beszélhetünk. Hasonló mozdulatokkal mossa meg a rágófelszínt és a fogak belső felületét! Ne felejtse ki az ínyszél vonalát, és győződjön meg, hogy a fogak hátsó felét is eléri! Mossa meg a nyelvét is – segít frissen tartani a leheletét!

Elektromos fogkefével

Elektromos fogkefékkel a megfelelő tisztaság egyszerűbben érhető el, mint a hagyományos, kézi fogkefékkel. Vezesse fogkeféjét lassan, egyik fogról a másikra, kövesse az ínyszél görbületét és a fogak körvonalát. Ne felejtsen ki egyetlen területet sem, a fogak belső- és rágófelületét, valamint hátsó oldalát sem! Ne nyomja rá túlságosan a fejét, hagyja, hogy a fogkefe dolgozzon Ön helyett!

Dr. Mayer Csaba
fogaszat-pest.hu

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!