Skip to main content

2024.02.12.

Retenciós készülék – Mire jó és hogyan hord helyesen?

Az aktív fogszabályozás során végzett fogak helyes pozícióba való mozgatását követően rendkívül fontos, hogy a fogak megtartják ezt a kialakított helyzetüket. Ezért kiemelt jelentőségű a fogszabályozás retenciós szakasza, amelynek célja a fogak megtartása. A fogszabályozó eszköz eltávolításakor egy speciális retenciós…

Az aktív fogszabályozás során végzett fogak helyes pozícióba való mozgatását követően rendkívül fontos, hogy a fogak megtartják ezt a kialakított helyzetüket. Ezért kiemelt jelentőségű a fogszabályozás retenciós szakasza, amelynek célja a fogak megtartása.

A fogszabályozó eszköz eltávolításakor egy speciális retenciós ívet rögzítenek a fogak belső felszínére, emellett pedig egy kivehető éjszakai retenciós készülék is készül. Mindkét elem segít abban, hogy a fogak ne térjenek vissza eredeti helyzetükbe, és hosszú távon megőrizzék az elért pozíciójukat. Ezáltal a retenciós szakasz a fogszabályozás sikeres befejezésének elengedhetetlen része, biztosítva a stabil és tartós eredményeket.

Mi az a retenciós készülék?

A retenciós sín egy olyan eszköz, amelyet fogszabályozás után alkalmaznak a fogak kialakított helyzetének megtartására. Az aktív fogszabályozó eszközökkel elérhető eredmények stabilizálására és a fogak visszatérésének elkerülésére szolgál. A retenciós készülék használatának célja a fogak megtartása a megfelelő pozícióban a kezelés befejezését követően.

A retenciós készülékek lehetnek kivehető vagy állandó típusúak. Kivehető retenciós készülékek általában éjszakai használatra szolgálnak, és könnyen eltávolíthatók napközben. Ezek lehetnek például retenciós lemezek vagy műanyag héjak, amelyek a fogakra illeszkednek.

Az állandó retenciós készülékek általában a fogak hátulsó részébe kerülnek, és nem távolíthatók el a páciens által. Ezek közé tartozhatnak a retenciós ívek, amelyeket a fogak belső felszínére rögzítenek, vagy a drótos retenciós eszközök.

A retenciós készülékek viselése fontos a hosszú távú eredmények biztosítása érdekében, mivel segítenek megelőzni a fogak elmozdulását és visszatérését az eredeti pozíciójukba. A retenciós fázis a fogszabályozó kezelés utolsó lépése, és hozzájárul a stabil és tartós eredmények eléréséhez.

Hogyan kell használni a retenciós készüléket?

Az első három hónapban javasolt a készülék naponta 12 órán át történő viselése, amely éjszakai és rövid nappali használatból áll. Ezt követően a fennmaradó két évben elegendő csupán az alvás ideje alatt viselni a készüléket. A további időszakban a hordási idő fokozatos csökkentése ajánlott a kezelőorvos utasításai alapján.

Mi történik, ha nem hordom a retenciós síneket?

Ha nem hordod rendszeresen a retenciós síneket a fogszabályozó kezelés befejezése után, fennáll annak a kockázata, hogy a fogak visszatérnek az eredeti pozíciójukba. A fogak hajlamosak az elmozdulásra és az újra rendeződésre, különösen a kezelés utáni időszakban.

A retenciós sínek célja éppen az, hogy megtartsák a fogakat a kívánt helyzetben. Ha elhanyagolod a retenciós eszközök rendszeres használatát, akkor a fogak lassan elkezdenek elmozdulni, és a korábban elért eredmények veszélybe kerülhetnek. Ez a jelenség visszatérésnek nevezhető, és a fogak újra rendeződhetnek az eredeti állapotukba vagy annak valamilyen közelébe.

Rögzített vagy kivehető – éjszakai – retenciós készülék

Rögzített retenciós ív:

A rögzített retenciós ív egy íves, rozsdamentes fémdrót, amelyet általában a nyelv felőli oldalon, szemfogtól szemfogig rögzítünk a fogak belső felszínére. Ez különösen fontos a frontfogak esetében, mivel ezek hajlamosak a legnagyobb mértékben visszamozdulni, különösen az alsó állcsont területén. A fémdrót külsőleg egyáltalán nem látható, és kényelmesen és észrevétlenül viselhető mind az evés, mind a beszéd során.

Kivehető, éjszakai retenciós készülék:

A kivehető, főként éjszakai használatra szánt retenciós készülékek többféle típust ölelnek fel, köztük az átlátszó műanyag sín (mélyhúzott retainer) és az akril alaplemezből és vékony fémdrótból álló típus (Hawley retainer).

Annak ellenére, hogy a kivehető helybentartó készülékek nagyobb szabadságot biztosítanak, fennáll a veszélye annak, hogy elfelejtjük használni vagy nem tartjuk be a kötelező viselési időt.

Gyakran ismételt kérdések a retenciós sínnel kapcsolatban


Mi az a retenciós készülék?

A retenciós készülék egy eszköz, melyet fogszabályozás után alkalmaznak a fogak kialakított helyzetének megtartására. Célja a fogak stabilizálása és a visszatérésük elkerülése.

Milyen típusú retenciós készülékek léteznek?

A retenciós készülékek lehetnek kivehető vagy állandó típusúak. Kivehetőek általában éjszakára ajánlottak, például retenciós lemezek vagy műanyag sín formájában. Az állandó típusok, mint a retenciós ívek, hátul helyezkednek el, és nem távolíthatók el.

Miért fontos a retenciós fázis a fogszabályozásban?

A retenciós fázis a fogak megtartását szolgálja, megelőzve azok visszatérését az eredeti helyzetükbe. Ez biztosítja a fogszabályozás hosszú távú és stabil eredményeit.

Hogyan kell használni a retenciós készüléket?

Az első három hónapban naponta 12 órán át javasolt a viselése, majd 2 évig elegendő éjszaka. A hordási időt a kezelőorvos utasításai alapján fokozatosan csökkenteni szükséges.

Mi történik, ha nem hordom a retenciós síneket?

Ha elhanyagolod a retenciós sínek rendszeres használatát, fennáll a veszélye annak, hogy a fogak visszatérnek az eredeti pozíciójukba. Ez a fogak újra rendeződéséhez vezethet.

Mi a különbség a rögzített és a kivehető retenciós készülékek között?

A rögzített retenciós ív egy belső, észrevétlen fémdrót, míg a kivehető készülékek, például az átlátszó műanyag sín vagy a Hawley retainer, nagyobb szabadságot biztosítanak, de fokozott figyelmet igényelnek a viselési időre.

Miért fontos mindkét típusú retenciós készülék kombinálása?

A kettő kombinálása biztosítja a hatékony megőrzést, és segít elkerülni a fogak visszatérését. Mindkét típusnak megvannak a saját előnyei és szerepük a retenciós folyamatban.

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!