Skip to main content

2021.12.13.

Invisalign vs. Pitts 21 fogszabályzó kezelések – Melyiket válasszuk?

Az elmúlt években történő digitális fogászati forradalom tette aktuálissá ennek a cikknek a létrejöttét. A konzultációik idejének nagy részét töltjük azzal, hogy a két technológiát elemezzük. Szeretnénk, ha a leendő pácienseink előre tudjanak informálódni, hogy a konzultáció során átadott rengeteg információ feldolgozhatóbb legyen.

Pitts21 fogszabályozót 2017 óta napi szinten használunk. Magyarországon az egyik legtöbb befejezett kezelést végeztem. Nagyon jó rendszernek tartom, ami forradalmasította a modern fogszabályozást.

Invisalign fogszabályozót 2019 óta napi szinten használunk. Az elmúlt években mi végeztük a legtöbb ilyen kezelést. 2021-ben itthon elsőként Platinum Elite 2-es szinten álló szakorvos vagyok. – nyilatkozta Dr. Mayer Csaba, az Optimum fogászat vezető fogszabályzó szakorvosa.

A cikk további részében Dr. Mayer Csaba személyes tapasztala olvasható. Megfogalmazásban arra törekedett, hogy a páciensek számára érthetőbb legyen és nem arra, hogy szakmailag a legpontosabb leírást adjam.

Fogszabályozás Budapest

Mi az a Pitts21 fogszabályzó?

A Pitts21 egy fém, rögzített, passzív, önligírozó fogszabályozó rendszer. A legfontosabb az előző felsorolásból a rendszer szó. Egy fogszabályozó rendszer több elemből áll, pl.: bracket, speciális ívek, protokollok, stb… A Pitts21 brackettek nagyon pontosak és legtöbbször a kezelés 2-3 hónapjától közel teljes kontrollt biztosít a fogszabályozó orvosnak a fogmozgatás felett. De a legforradalmibb ebben a rendszerbe maga a Pitts Protokoll. Sok régi, rossz berögződést változtattak meg, melynek az lett az eredménye, hogy a páciens arcához illő mosolyokat tudunk tervezni. Így mindenkinek saját adottságához illő legszebb mosolyra tudunk törekedni. Figyelembe vesz sok, külön-külön apróságnak tűnő részletet, de ha minden összeáll egy szebb és funkcionálisan jobb végeredményt kaphatunk, mint a régebbi rendszerekkel.

 

Mi az a Insvalign fogszabályzó?

Az Invisalign egy digitális, kivehető, sínes fogszabályozó rendszer. A legfontosabb az előző felsorolásból a digitális szó. A legnagyobb előnye ennek a rendszernek a digitális tervezés. Ennek segítségével modellezhetjük virtuálisan a teljes fogszabályozó kezelést, így kiderülhetnek előre a kezelés közbeni nehézségek illetve egy pácienshez akár többféle megoldást is kipróbálhatunk és a pontos eredmény ismeretében tudunk mérlegelni, hogy melyik megoldás a legjobb. Olyan digitális eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy az Invisalign kezelési tervet tényleg az orvos készíti és nem egy számítógép vagy fogtechnikus munkáját ellenőrzi/fogadja el. Másik nagy előnye, hogy a készülék egyedileg gyártott és pontosan a páciens fogaira gyártják, így egyáltalán nem zavaró, ha a páciensnek az átlagostól eltérő fogformája van.

A két fogszabályzó rendszer összehasonlítása a legfontosabb tényezők alapján

Esztétika

Röviden összefoglalva az Invisalign nagyságrendekkel láthatatlanabb fogszabályozó. Valóban közel láthatatlan. Bár a mi honlapunkon is így szerepel, de nem szeretem, ha csak egy láthatatlan fogszabályozóként tekintenek az Invisalignra.

Két okból:

1. Nem teljesen láthatatlan (igaz 10-ből 9 ember tényleg nem fogja észrevenni).

2. Valahogy azt az érzetet kelti, hogy ez csak kisebb esztétikai korrekciókra való és nem egy komplett fogszabályozó rendszer lenne. Pedig nagyon is az.


Viszont nagyon fontos, hogy ma már egy fém fogszabályozó is számíthat esztétikusnak. Így nem tartom helyesnek, ha a készülék választásakor az esztétikai szempont szerepel az első helyen.

Fogmozgatási képesség:

Alapvetően kiemelkedő minőségben képes mindkét rendszer a fogakat mozgatni. A nagy különbség viszont (erősen leegyszerűsítve), hogy a Pitt21 nagyon ügyesen tudja a fogakat húzni, az Invisalign nagyon jól tudja a fogakat tolni. Nagyon sok sikertelenség abból adódhat, hogy a kezelőorvos ugyanúgy próbál dolgozni az Invisalign-nal mintha rögzített készüléket használna. Mivel bizonyos mozgatások sokkal egyszerűbbek az egyik rendszerrel, mint a másikkal, ezért a megfelelő rendszer kiválasztása nagyon fontos feladat.

Bár nagyjából bármilyen mozgatást kivitelezhetünk mindkét rendszerrel, de a könnyebb utat választva nagyobb lesz a siker arányunk. Lényegesen gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz a kezelés.


A két leggyakoribb példa, amikor kijönnek a különbségek: 

 • A felső fogak hátramozgatása az Invisalignnal kifejezetten hatékony és könnyű, addig a Pitts21-gyel több kiegészítő mellett is nagyon nehéz és időigényes folyamat, sokszor nem teljesen érjük el a kívánt eredményt (ettől függetlenül a változás ígyis hatalmas lesz).
 • Elő nem tört fogak kivezetése vagy a szájpadlás/nyelv elé erősen dőlő fogak felállítása Pitts21-gyel lényegesen könnyebb és gyorsabb folyamat és a végeredmény is pontosabb, mint Invisalign-nal.

A legnehezebb döntésünk, akkor van amikor egy eseten belül mindkét készülék előnyei hátrányai megjelennek. Ilyenkor használhatunk hibrid megoldásokat (jellemzően: pár hónapos rögzített fogszabályozós előkezelés, után kezdjük az Invisalign kezelést vagy az Invisalign kezelést függesztjük fel félúton pár hónap rögzített fogszabályzásra).

Ezek a megoldások ugyan drágábbak (nem kell mindkét készüléket teljes áron kifizetni, általában 20-30% tevődik az Invisalign kezelés árára), de eddig elképzelhetetlen kezelési idők és eredmények érhetők így el.

A fogmozgatás kontrollja

A Pitts21 egyik nagy előnye a többi rögzített fogszabályozóhoz képest, hogy már 2-3 hónappal a ragasztás után a tér minden irányában tudjuk kontrollálni a fogmozgatást. Ennek leginkább az elülső metszőfogak dőlésének kontrolljában van nagy segítségünkre és megelőzhetjük a metszőfogak nemkívánatos dőlését.

Mivel az invisalign egy egyedileg gyártott fogszabályozó, ezért már a kezelés első napjától teljes kontrollunk van a fogmozgatás felett. Ráadásul a képesek vagyunk szakaszolni a fogmozgatást. Bizonyos fogaknak a mozgatását késleltetni tudjuk, addig még nem áll rendelkezésünkre elegendő hely. Ez nagy előny a kezelés során, melyre csak a digitális fogszabályozás képes.

Szájhigiénia

A foggyökerek mozgatása a fogágyban történik. Gyulladt fogágyban közel sem olyan minőségben, mint egészségesben. Ráadásul a kezelés közbeni lehetséges mellékhatások kockázata is magasabb. Mindkét készülékkel lehet jó szájhigiénét tartani, csak még a Pitts21-gyel elég időigényes, addig az Invisalign-nal pontosan ugyanannyi, mintha nem lenne fogszabályozónk. Minden igyekezetünk (szájhigiénés oktatások, noszogatások) ellenére nagyon látványos a pácienseink közötti különbség. Még az Invisalign-os pácienseink 70%-ának szinte teljesen gyulladásmentes az ínye a teljes kezelés alatt, addig sajnos a rögzített fogszabályozót viselők 90%-nak valamilyen szintű ínygyulladás kialakul a kezelése közben.

Kényelem

A kezelés első pár hetében mindkét készülék tud zavaró lenni. Kialakítása miatt az Invisalign-ra lényegesen kevesebbet szoktak a pácienseim panaszkodni, de a Pitts21-et is nagyon jól meg lehet szokni.

Étkezési megszorítások, nehézségek

Pitts21-gyel az elején nagy odafigyelést igényel, hogy mit nem ajánlott enni. Idővel rááll az agyunk és kevésbé érezzük azt, hogy mennyi mindenről kell lemondani. De tény, hogy bizonyos dolgokról a teljes kezelési időtartam alatt le kell mondanunk. Az Invisalign-nal nagyjából nincsenek tiltólistás ételek (tényleg csak az extrém kemény ragadós ételeket javasolt kerülni pl.: grillázs).

Páciens feladatai

A modern arcesztétika, mosoly esztétika központú fogszabályozásnál egyre nagyobb hangsúly helyeződik a páciensre. Ez igaz mind a Pitts21-re, mind az Invisalign-ra is. Sínek ki-behelyezése, különböző gumihúzások ki-behelyezése étkezéseknél vagy a kiváló szájhigiénia betartása mind a páciensre váró feladat. Jelentősen több vagy kevesebb feladatra egyik rendszernél sem kell készülni.

Kontrollok gyakorisága

Pitts21-gyel jellemzően 4-6 hetente szükséges személyesen kontrollon megjelenni.
Invisalign sínekkel általában 10-15 hetente szükséges kontrollra járni. Ez hatalmas előny lehet azon páciensek számára, akik messziről járnának hozzánk. Hiszen a kontrollok száma egy teljes kezelésnél akár kevesebb, mint a fele is lehet, mint rögzített fogszabályozóval. További hatalmas előnye az Invisalign síneknek, hogy nem kell számolni a brackettek leesése, az ívek szúrása és a további a fogszabályozó sérüléséből adodó extra időpontokkal.

Anyagiak

Az Invisalign legtöbbször drágábbák 10-20%-kal, ami nem is sok, de nem is kevés. Véleményem szerint, ha szakmailag alátámasztható, hogy az Invisalign egyszerűbb, biztosabb megoldás az adott problémára, akkor a többlet ár megérheti. Ha csak a páciens komfort, esztétika, azaz a páciens szubjektív indokai között találunk különbséget, akkor én szeretem a páciensre bízni, hogy kinek mi éri meg.

Melyik a jobb fogszabályzó?

Mindkét rendszer egy nagyon jó fogszabályozó! Az Optimum Fogászatnál 2021-ben már a kezeléseink 70%-át Invisalign fogszabályozóval végezzük, mert a pácienseink szívesebben választják, illetve én is szívesen ajánlom nekik, mert biztos vagyok benne, hogy az Invisalign nem csak a jövő, hanem már a jelen is. Mára odáig fejlődött a technológia, hogy 10-ből 9 esetben reális alternatíva lehet, de 10-ből 2-3 esetben bizonyíthatóan ideálisabb választás lehet.

Nagyon fontos, hogy a fenti anyag a Pitts21 rögzített fogszabályozóról és az Invisalign sínes fogszabályozóról készült. Sokan hajlamosak a sínes fogszabályozókat egy kalap alatt kezelni, pedig sínnek és sínnek sokszor annyi köze van egymáshoz, mint egy piros Ferrarinak vagy egy piros LADAnak…

Többet szeretnék tudni az Invisalign-ról

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!