Skip to main content

2022.06.13.

Hogyan lehet megszabadulni vagy megelőzni a rossz leheletet?

A rossz lehetett mindannyian szeretnénk elkerülni, lehetőség szerint pedig megelőzni. Szerencsére van néhány megelőző tevékenység, amit megtehetünk ennek érdekében. Bár konkrét gyógymód nincs a rossz leheletre tippjeink segítenek a megelőzésben vagy a kellemetlen szagok csökkentésében.

Először is érdemes tisztázni, hogy mik lehetnek a fő okai a rossz leheletnek.

A rossz lehelet fő okai

Magas baktériumszám

A rossz foghigiéniának köszönhetően hamar elszaporodhatnak a szájban a baktériumok. Amennyiben nem tartjuk a napi kétszeri fogmosást és a fogselyem használatát, akkor minden bizonnyal számíthatunk a baktériumszám növekedésére. Ezek a baktériumok pedig kénvegyületeket szabadítanak fel, amik végül a rossz leheletért felelősek.

Rosszul megválasztott ételek

A rossz lehelet kialakulásának egyik fő oka a rosszul megválasztott ételek. Az olyan ételek például, mint a fokhagyma vagy tonhal könnyedén okozhatnak kellemetlen leheletet. A tej és a tejtartalmú ételek is hozzájárulhatnak a rossz leheletünkhöz.

Fogszabályozás Budapest

Dohányzás és alkoholfogyasztás

A rossz lehelet másik nyilvánvaló oka a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Száraz száj

Sokan szenvednek a száraz szájtól, mert egyszerűen kevesebb nyáluk van. Általában a szájszárazság okozza a reggeli rossz leheletet is. Sokan viszont egész nap ettől a szárazságtól küzdenek. Ennek egyik gyakori oka, hogy egyes vényköteles gyógyszerek csökkentik a nyáltermelődést.

Fogszabályozás

Rossz lehelet és a fogszabályzó

Ha fogszabályzónk van, akkor valamivel nagyobb a kockázata annak, hogy rossz leheletünk alakuljon ki. A minden étkezést követő helyes fogmosás csökkenti a rossz lehelet kialakulását. Ha nincs lehetőségünk minden étkezés után fogat mosni legalább öblítsük ki szánkat.

Hogyan lehet megszüntetni a rossz leheletet?

 

Van néhány egyszerű tippünk, amellyel megszüntethetjük, sőt akár meg is előzhetjük a rossz leheletünket.

Fogmosás és fogselyem használata

Ahogy számos fogászati problémának, a rossz leheletnek is az egyik legjobb megelőzési eszköze a napi kétszeri fogmosás és a fogselyem használata.

Fogkő eltávolítása

A fogkő komoly kockázatot jelent fogaink egészségére, így feltétlen érdemes fogkő eltávolítást végezni legalább évente kétszer. Ráadásul a fogkő jelentősen hozzájárulhat rossz leheletünkhöz.

Használjunk szájvizet

A szájvíz szintén segítségünkre lehet, hogy elkerüljük a rossz leheletet, hiszen olyan apró helyekre is bejut, ahová akár a fogselyem sem tud.

Nyelv tisztítása

A nyelv tisztítása csökkenti a baktériumok számát a szájban.

Hidratáljunk

A hidratálás egészségünk szempontjából egyébként is kiemelten fontos, de a szájszárazság elkerülésével a rossz leheletet is megelőzhetjük.

Egy újabb érv az egészséges ételek mellett

Válasszunk zöldségben gazdag ételeket, ezzel hozzájárulhatunk a kellemetlen szájszag elkerüléséhez. Kerüljük a magas cukortartalmú ételeket és italok, ezek ugyanis extrán hozzájárulnak fogaink romlásához.

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!