Skip to main content

2015.11.14.

Fogpótlások

„A hiányzó fogak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hanem nagyon fontos élettani hatásai is vannak!„ Héjpótlások Rögzített fogpótlások Cirkonium fémmentes fogpótlások Implantátumra készülő fogpótlások Részleges kivehető és kombinált fogpótlások Teljes kivehető fogpótlások Fogpótlás referencia munkáinkat megtalálja blog oldalunkon: Gyökérkezelés után,…

„A hiányzó fogak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hanem nagyon fontos élettani hatásai is vannak!

Fogpótlás referencia munkáinkat megtalálja blog oldalunkon:

 • Gyökérkezelés után, fogfehérítésre nem reagáló felső nagy metsző fog borítása esztétikus cirkónium koronával:KLIKK!
 • Fogpótlás és fogszabályozás a tökéletes esztétikai eredmény eléréséhez / Fogcsíra hiány miatt kialakult középvonal eltolódás, foghiány és extrém fokú mélyharapás megoldása felső cirkonium körhíddal és egyéni harapás emeléssel: KLIKK!
 • Teljes mosoly rehabilitáció: KLIKK!
 • Előnytelen kinézetű/helyzetű felső metszőfogak borítása esztétikus cirkónium koronákkal: KLIKK!
 • Régi fémkerámia korona cseréje cirkónium kerámiára: KLIKK!
 • Teljes mosoly rehabilitáció II.: KLIKK!
 • Rendkívül szuvas metszőfogak borítása cirkónium koronával: KLIKK!
 • Implantációs eseteket, az implantátum menüpont alatt talál: KLIKK!

Érdekességek blog oldalunkról:

 • Miért kell már egy fog hiányát is pótolni: KLIKK!
 • Teljes fogpótlásom igaz története: KLIKK!

Héjak:

A teljesen kerámiából készült héj pótlás kimagasló esztétikai eredménytbiztosít pácienseinknek. Ez az elülső fogak helyreállításának egyik legesztétikusabb formája. A fogorvos minimális fogpreparálás után lenyomatot készít, amely alapján a fogtechnikus készíti el a fogpótlást. A kerámia héj vastagsága 1mm körüli és még a fogzománc megmaradt rétegeiben rögzül. A kerámia részben átengedi a fényt, így természetes színt biztosít a helyreállított fognak. A precíz lenyomatvételnek köszönhetően a pótlás tökéletesen illeszkedik és adja vissza az egészséges fog szépségét.

Fogszövetbarát technika:

A héjkerámia pótláshoz a fogzománcból mindössze 0,6-1mm-t kell elvenni, ezt is csak a fog elülső felszínéről. Ez a technika azonban nem alkalmazható minden esetben, pl.: nagyobb foganyag hiány, éjszakai csikorgatás, élharapás esetén.

HÉJPÓTLÁST LEGGYAKRABBAN:

 • Elszíneződött, gyökérkezelt fogakra a fogszín helyreállítása miatt
 • Frontfogak szuvasodása, zománchibái miatt
 • Frontfogak kopása miatt
 • Fogív rendellenes állása miatt (elfordult, bedőlt fogak korrekciójára)
 • Fogak közötti rések zárása (diasztéma) miatt készítünk

Ha bármilyen további kérdése merülne fel a héjpótlásokkal kapcsolatban keressen fel minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén és kérjen egy ingyenes szakorvosi konzultációt!

HAGYOMÁNYOS ÉS SZÁMÍTÓGÉPPEL TERVEZETT ÉS ELKÉSZÍTETT (CAD-CAM TECHNOLÓGIA) RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK:

A fogaknak számos feladata van. Ezek közül a legfontosabb a rágás, de ezen kívül szerepük van a hangképzésben, az arc harmóniájának kialakításában. A hiányzó fogak pótlása, már egyetlen fog hiánya esetén is nagyon fontos. A fogsoron belül az egyes fogak hiánya a fogak bedőléséhez illetve elvándorlásához vezethet, ezáltal újabb problémákat, idő előtti további fogvesztést okozva. A fogpótlások feladatarágóképesség helyreállítása, a beszédzavar megszüntetése, esztétikai hátrányok javítása, az arc harmóniájának visszaállítása és a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozások megelőzése.

FIX VAGY RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK:

A rögzített (fix) fogpótlások a megfelelően előkészített, lecsiszolt fogakhoz vagy az implantátumokhoz rögzített (cementezett), a szájból el nem távolítható pótlások. A foghiányok pótlására leggyakrabban a koronák illetve hidak szolgálnak.

Korona:

Azokban az esetekben, ha a fog olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy betéttel nem állítható helyre koronát készítünk. A korona elkészítéséhez a károsodott fogat le kell csiszolni, majd a mintavételt követően a fogtechnikai laborban készül el a végleges fogpótlás. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik és teljesen fájdalommentes.

Híd:

A híd olyan rögzített fogpótlás, ahol a hiányt pótló műfogak a megfelelően előkészített pillérekre (maradék fogakra, gyökerekre vagy implantátumokra) cementtel rögzülnek. A szájban csak annyi helyet foglal el, mint a természetes fogak.

CIRKÓNIUM-KERÁMIA FOGPÓTLÁSOK (KORONÁK, HIDAK):

A CIRKON KORONÁK ÉS HIDAK ELŐNYEI: » a cirkon koronák és hidak rendkívül pontosak, hála a CAD/CAM technológiának (részletesebben lásd később) » a cirkon koronák és hidak a fényt tökéletesen áteresztik » a cirkon koronák és hidak élethűek » a cirkon koronák és hidak kimagasló esztétikai hatásúak » a cirkon koronák és hidak biokompatibilisek » a cirkon koronák és hidak nem allergizálnak » a cirkon koronák és hidak jól harmonizálnak a természetes fogakkal » a cirkon koronák és hidak hosszú élettartamúak

Fém-kerámia fogpótlások (koronák, hidak):

Természetesen a cirkonkerámia fogpótlások mellett foglalkozunk hagyományos fém-kerámia fogpótlással, de itt is nagyobb választékkal rendelkezünk. A fémvázat az Ön kérésére szívesen készítjük az előbb említett CAD/CAM technológiával és a sokkal élethűbb Ivoclar E-max porcelán leplezőanyaggal is fedhetjük. Így biztosítjuk Önnek, hogy fogpótlását hosszú időn keresztül és bátran mosolyogva használhassa!

CAD-CAM technológia:

Fogászati rendelőnkben a legtökéletesebb mikron pontosságú széli zárást a minőségi alapanyagból CAD/CAM rendszer használatával tud­unk elérni (eredeti fordításban a CAD –Számítógép Segítségével Tervezett / a CAM – Számítógép Segítségével Elkészített jelent). A munkamodell és az antagonista modell lenyomata alapján készített gipszmintát háromdimenziós lézer letapogató gép segítségével digitalizáljuk. Ezután computer által vezérelt nagy teljesítményű, 5 tengelyes maróegység kifaragja a fogpótlások cikónium-dioxid, króm-kobalt vagy titán vázát,emberi kéz érintése nélkül.

Így az emberi hiba lehetőségek teljesen kizárhatóak, ami tökéletes végeredményt biztosít a széli zárás, a kerámia alátámasztása és az esztétika szempontjából egyaránt. A következő lépésben leplezésre kerülnek a nyers vázak, tapasztalt fogtechnikai porcelánosunk leplezésével zárul a munka­folyamat, mely a legmagasabb esztétikai kritériumoknak is megfelelő Ivoclar E-max anyaggal dolgozik.

Ha bármilyen további kérdése merülne fel a rögzített fogpótlásokkal kapcsolatban keressen fel minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén és kérjen egy ingyenes szakorvosi konzultációt!

IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK:

Az implantációs fogpótlások leggyakoribb célja, hogy az ép fogak lecsiszolása nélkül állítsuk helyre a harmonikus fogazat egységét. Ezek a beültetett implantátumra (műgyökérre) épített rögzített hidak vagy koronák, illetve kivehető kombinált fogpótlások. Az implantátum technológiájának köszönhetően a felhasználó hosszú időtartamra megoldhatja foghiányból származó problémáit. Számos esetben, amikor hagyományos úton csak kivehető fogpótlással elképzelhető a foghiány megoldása, implantációs fogpótlásokkal még ilyenkor is készülhet rögzített fogpótlás.

Klasszikus felépítés
A klasszikus felépítés úgy történik, hogy az eredeti fog gyökerét helyettesítő implantátum belsejébe kerül egy felépítmény, ami ránézésre leginkább egy lecsiszolt foghoz hasonlít, erre egy koronát lehet ragasztani, ez biztosítja a kapcsolatot az implantátum és a korona között. Ez a felépítmény leggyakrabban titánból készül, mint az implantátum, mert ez az anyag nem allergizál, fizikai tulajdonságai kiválóak. A felépítmény készülhet egyedileg cirkonból, ami alapvetően fehér színű, ezzel maximális esztétikai igényeket tudunk kielégíteni. A felépítményre korona vagy híd készül, ami ragasztva kerül rögzítésre. A felragasztott korona vagy híd anyaga lehet fémkerámia, cirkon kerámia. Ez a megoldás a leggyakrabban alkalmazott eljárás az implantátum felépítésére, funkcionálisan és esztétikailag is tökéletes, továbbá ez a leginkább költséghatékony.

Implantátumhoz csavarral rögzített korona vagy híd
A korona vagy híd úgy van kialakítva, hogy az implantátumhoz ragasztóanyag helyett csavarral kerül rögzítésre. A rögzítés után a pici csavar helyét a koronán egy fogszínű töméssel eltüntetjük. Az így elkészült fogpótlás rögzített hídként viselkedik, ugyanúgy, mint a felépítményekre rögzített híd, vagy a saját fogakra ragasztott híd. A nagy előnye abban rejlik a klasszikus változathoz képest, hogy a későbbiek során bármilyen probléma (sérülés, stb.) merül fel, a híd a csavarok eltávolításával egyben elválasztható az implantátum felületétől, majd könnyen javítható és újból felrögzíthető.

Ha bármilyen további kérdése merülne fel az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban keressen fel minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén és kérjen egy ingyenes szakorvosi konzultációt!  

RÉSZLEGES KIVEHETŐ ÉS KOMBINÁLT KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK:

A korszerű technológiáknak köszönhetően a részleges pótlások sokkal élethűbbek, tartósságuk szempontjából is kiválóak, és lényegesen kényelmesebbek, stabilabbak, mint régen. Nagyon gyakran a megmaradt fogak száma nem elegendő egy rögzített pótláshoz (hídhoz) vagy a meglévő fogak annyira meggyengülnek (pl. fogágybetegség, csontsorvadás miatt), hogy ezek a fogak hosszú távon már nem bírnak el egy hidat. Ilyenkor a megmaradt fogakat felhasználhatjuk a kivehető rögzítésére.

Minden ilyen fog kincs, hiszen egy jól elhorgonyzott és kellőképpen megtámasztott kivehető pótlás nagymértékben növeli a beteg komfortérzetét. Még egyetlen egy megmaradt fog is hatalmas előnyt biztosít a teljes fogatlan esethez képest. Sok esetben a betegek arról számolnak be, hogy rágás vagy beszéd közben észre sem veszik, hogy protézist hordanak.

Részleges kivehető fogpótlás:

Részleges kivehető pótlást akkor alkalmazunk, ha a maradékfogak elhelyezkedése és száma nem teszi lehetővé fix, rögzített pótlás készítését és implantátum beültetésre nincs lehetőség. Alapos tervezést követően több lépésben lenyomatokat veszünk, ennek alapján a fogtechnikai laborban elkészül a részleges fogsor, ami a maradékfogakhoz kapcsokkal csatlakozik.

Kombinált kivehető fogpótlás:

Az elkészített részleges fogpótlás kombináltan, fix és kivehető elemeket is tartalmaz. A meglévő pillér fogakat ki kell alakítani a kapcsolódáshoz, így azokra sok esetben speciális korona kerül, ami biztosítja a kivehető pótlás stabil rögzítését. A meglévő fogakra csiszolás után híd vagy korona kerül, ez képezi a pótlás rögzített (ragasztott) alapját. Ha a munka elkészül, ez lesz a pótlásnak az a része, amit nem kell kivenni tisztításkor. Ez a híd rögzíti majd kivehető részt, ami egy fém alaplemezből és a hozzá illesztett műanyag fogakból áll. A fém alaplemezes kombinált fogsorok számos előnnyel rendelkeznek:

 • Tartósabbak, hiszen fémből vannak kiöntve, s nagyon ritkán törnek el                                                        
 • Kényelmesebbek, mivel vastagságuk jóval kisebb, mint a műanyag alaplemezé, így sokkal könnyebb hozzászokni
 • A látható helyeken a fémváz leplezéssel láthatatlanná válik
 • A komfortérzetet az is növeli, hogy ezek felülete is lényegesen kisebb, így a szájpadlás felületét sem takarja olyan nagymértékben, mint a műanyag alaplemez. Ez esetben az ízérzékelésben sem lesznek jelentős változások.
 • A finommechanikai (csúsztatók, teleszkópok, stégek) kapcsolat a fix és kivehető rész között láthatatlan, ezért nagyon esztétikus

Az alaplemezhez illesztett fogak minden esetben műanyagból készülnek. Kiválasztásukkor minden esetben szem előtt kell tartani a beteg esztétikai igényeit: a fogak úgy formailag¸ mint színben egyezniük kell az előző fogakkal. Némely páciens úgy hallotta hogy szebbek a porcelán fogak a fogsoron és olyat szeretnének. Ez nem igaz, a műanyag fogak nagyon szépek és esztétikusak és nagy előnyük, hogy nem nehezítik el a fogsort illetve nem pattannak és törnek el olyan könnyen mint egy porcelán fog.

Ha bármilyen további kérdése merülne fel a kombinált fogpótlásokkal kapcsolatban keressen fel minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén és kérjen egy ingyenes szakorvosi konzultációt!

TELJES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK:

A fogazat elvesztésének következtében jelentős mértékben károsodik a rágóképesség, romlik az arc esztétikája, beszédzavarok jelentkeznek, s ez gyakran a munkaképesség csökkenéséhez vezet. A rágásképtelenség hátrányosan befolyásolja a tápanyagok kiválasztását is, megnehezíti az emésztést és ily módon elősegíti a gyomorfekély képződését. Az arckifejezés is jelentős változásokon megy keresztül: az orr és az állcsont körüli ráncok elmélyülnek, az állcsont előreugrik, az orr hosszabbnak tűnik. Sok esetben megváltozik a beteg családhoz, illetve a társadalomhoz való viszonya, sőt, ez pszichés gátlások kialakulásához is vezethet.

  Ezek a problémák könnyen áthidalhatóak egy teljes kivehető fogpótlás készítésével, amely tökéletesen visszaállítja a rágási, hangképzési és esztétikai funkciókat. Napjainkban a teljes kivehető fogpótlások olyan anyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik a fogpótlás állandó hordását.

Ez azt jelenti, hogy éjszakára sem szükséges kivenni, csupán arra a néhány percre kell eltávolítani, amíg a fogsort tisztítjuk, lehetőleg minden étkezés után   Kivehető fogsort viselő pácienseink arról számolnak be, hogy a fogsorragasztó nagymértékben növeli komfortérzetüket. Több, a szakirodalomban megjelent tanulmány szerint a fogsorragasztó rendszeres használata nem csak a beteg biztonságérzetét fokozza, de jelentős mértékben csökkenti a csontgerinc (állcsont) sorvadását is.

Ha a beteg elégedetten távozik új fogsorával, a kezelés még ekkor sem tekinthető lezártnak. A műfogsor bizonyos értelemben olyan, mint egy pár új cipő: méretre készült ugyan, de esetenként sérthet/törhet. Használat közben derül ki, hogy melyek azok a pontok, amelyekből a rendszeres kontrollok alkalmával le kell csiszolni egy kicsit. A féléves kontrollvizsgálat azért is fontos, mert így a kezelőorvos időben észreveszi, mikor szorul alábélelésre a fogsor.

Ezt a csontgerinc lassú, de folyamatos sorvadása teszi szükségessé. Betegeinket arra kérjük, hogy új fogsoruk mielőbbi megszokása érdekében végezzenek el néhány gyakorlatot: tükör előtt hangosan olvassanak fel, vagy minél többet beszélgessenek családtagokkal, ismerősökkel, hogy nyelvük mihamarabb hozzászokjon az új viszonyokhoz. Ezek a gyakorlatok a hangformáló képességet fejlesztik.

Ha bármilyen további kérdése merülne fel a teljes fogpótlásokkal kapcsolatban keressen fel minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén és kérjen egy ingyenes szakorvosi konzultációt!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!