2015.11.29.

Tévhitek és a valóság. Hogyan hat a terhesség a fogakra.

Sokak szerint, a terhesség alatt a kismamák normális esetben is elveszíthetik egy-két fogukat, mert a fejlődő magzat elszívja a kalciumot… Tény, hogy a várandósság alatti hormonális változások a szájüreget is érintik, de arról szó sincs, hogy ezeknek feltétlenül fogvesztést kell…

Sokak szerint, a terhesség alatt a kismamák normális esetben is elveszíthetik egy-két fogukat, mert a fejlődő magzat elszívja a kalciumot… Tény, hogy a várandósság alatti hormonális változások a szájüreget is érintik, de arról szó sincs, hogy ezeknek feltétlenül fogvesztést kell eredményezniük. De sok más, hasonló városi legendával is találkoztunk már, de lássuk mi is az igazság: A terhesség bizonyos időszakában (jellemzően az első trimeszter végétől a 2. trimeszter végéig) az ösztrogén hormon mennyiségében kiugrásokat találhatunk, melynek hatása van a szájüregben is. Ennek hatására kevesebb lepedék/plakk/fogkő jelenlétére súlyosabb fogágy- vagy ínygyulladás alakulhat ki. Ezt nevezzük terhességi íngyulladásnak. Bár klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől, felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket. Tünetei:  – fogínyvérzés – az íny megnagyobbodása, megduzzadása – az íny helyenként elemelkedhet a fogaktól (nem feszül azokra rá) – megváltozik a színe Ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára, amelynek része a gondos szájápolás (vagyis a fogmosás, a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat) és a rendszeres (akár hetente) professzionális, rendelői szájhigiénés kezelés, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is. Kezeletlen esetek nagyon könnyen a későbbiekben visszafordíthatatlanná válhatnak! Az íny gyulladás mellett nagyon sok kismamának rengeteg foga kiszuvasodik a terhesség alatt és ezt többen a magzat fejlődése közbeni nagy kálcium igényével próbálják maguknak magyarázni. Fontos megjegyezni, hogy a szervezet semmilyen úton belülről nem képes a zománcból kálciumhoz hozzáférni! Akkor mi okozza mégis ezt a jelenséget? A napi nassolási időszakok sűrűsödése, illetve a terhesség vége felé, a baba születése után nagyon sokan napokig nem mennek emberek közé, így néha ez a személyes higiéné (így a szájhigiéné) rovására megy. Azaz el-elmaradnak fogmosások étkezések után.

image

A fogak is hatnak a várandósságra A legújabb kutatások alapján (European Federation of Periodontology, American Academy of Periodontology) a fogíny gyulladás összefüggésbe hozható az újszülöttek érettségével, alacsony súlyával és a koraszüléssel. Mindkét eset (tehát a három hétnél korábban érkező és/vagy 2,5 kilónál kisebb babák) később jelentkező problémákkal nézhetnek szembe, mint a tanulási zavarok, késői szociális érés vagy a motoros hiányosságok. Tapasztalataink szerint a kismamák sokszor félnek a terhesség alatt végzett fogászati eljárásoktól, holott nagyon sok fogászati ellátás biztonságos a várandósság alatt is, és képesek orvosolni a problémát (pl.: professzionális fogtisztítás). Ha a hölgyek nem is tudják pontosan megállapítani, van-e fogászati problémájuk, a várandósság egyes szakaszaiban mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost.   Tehát, akkor összefoglalva mit kell tenni, hogy a terhesség egyáltalán ne veszélyeztesse az anyuka fogait: – Étkezések után 2 percig tartó fogmosás, ami fenntarthatja az egészséget. – A fogkefét rendszeresen cseréljük, hasznos lehet, ha több fogkefét használunk felváltva. – A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel, fontos, hogy ne csak a fogakat, hanem az ínyt is mossuk meg. – Mindig egy meghatározott sorrendben haladjunk végig a teljes fogsoron, körkörös mozgással, így elkerülhető, hogy kimaradjanak területek. – A terhesség elején és akár közben több alkalommal el kell menni professzionális fogtisztításra. – A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, fogköztisztító kefét, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt. Dr. Mayer Csaba Optimum fogászat www.fogaszat-pest.hu fogaszat.tumblr.com

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A *-gal megjelölt részek kitöltése kötelező. Adatait kizárólag kapcsolattartás céljából kezeljük, marketing jellegű megkeresésekre azokat nem használjuk fel!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  nyitvatartas
  Hétfő8:00-20:00
  Kedd8:00-20:00
  Szerda8:00-20:00
  Csütörtök8:00-20:00
  Péntek8:00-19:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!