Skip to main content

2015.11.29.

Tévhitek és a valóság. Hogyan hat a terhesség a fogakra.

Sokak szerint, a terhesség alatt a kismamák normális esetben is elveszíthetik egy-két fogukat, mert a fejlődő magzat elszívja a kalciumot… Tény, hogy a várandósság alatti hormonális változások a szájüreget is érintik, de arról szó sincs, hogy ezeknek feltétlenül fogvesztést kell…

Sokak szerint, a terhesség alatt a kismamák normális esetben is elveszíthetik egy-két fogukat, mert a fejlődő magzat elszívja a kalciumot… Tény, hogy a várandósság alatti hormonális változások a szájüreget is érintik, de arról szó sincs, hogy ezeknek feltétlenül fogvesztést kell eredményezniük. De sok más, hasonló városi legendával is találkoztunk már, de lássuk mi is az igazság: A terhesség bizonyos időszakában (jellemzően az első trimeszter végétől a 2. trimeszter végéig) az ösztrogén hormon mennyiségében kiugrásokat találhatunk, melynek hatása van a szájüregben is. Ennek hatására kevesebb lepedék/plakk/fogkő jelenlétére súlyosabb fogágy- vagy ínygyulladás alakulhat ki. Ezt nevezzük terhességi íngyulladásnak. Bár klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől, felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket. Tünetei:  – fogínyvérzés – az íny megnagyobbodása, megduzzadása – az íny helyenként elemelkedhet a fogaktól (nem feszül azokra rá) – megváltozik a színe Ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára, amelynek része a gondos szájápolás (vagyis a fogmosás, a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat) és a rendszeres (akár hetente) professzionális, rendelői szájhigiénés kezelés, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is. Kezeletlen esetek nagyon könnyen a későbbiekben visszafordíthatatlanná válhatnak! Az íny gyulladás mellett nagyon sok kismamának rengeteg foga kiszuvasodik a terhesség alatt és ezt többen a magzat fejlődése közbeni nagy kálcium igényével próbálják maguknak magyarázni. Fontos megjegyezni, hogy a szervezet semmilyen úton belülről nem képes a zománcból kálciumhoz hozzáférni! Akkor mi okozza mégis ezt a jelenséget? A napi nassolási időszakok sűrűsödése, illetve a terhesség vége felé, a baba születése után nagyon sokan napokig nem mennek emberek közé, így néha ez a személyes higiéné (így a szájhigiéné) rovására megy. Azaz el-elmaradnak fogmosások étkezések után.

image

A fogak is hatnak a várandósságra A legújabb kutatások alapján (European Federation of Periodontology, American Academy of Periodontology) a fogíny gyulladás összefüggésbe hozható az újszülöttek érettségével, alacsony súlyával és a koraszüléssel. Mindkét eset (tehát a három hétnél korábban érkező és/vagy 2,5 kilónál kisebb babák) később jelentkező problémákkal nézhetnek szembe, mint a tanulási zavarok, késői szociális érés vagy a motoros hiányosságok. Tapasztalataink szerint a kismamák sokszor félnek a terhesség alatt végzett fogászati eljárásoktól, holott nagyon sok fogászati ellátás biztonságos a várandósság alatt is, és képesek orvosolni a problémát (pl.: professzionális fogtisztítás). Ha a hölgyek nem is tudják pontosan megállapítani, van-e fogászati problémájuk, a várandósság egyes szakaszaiban mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost.   Tehát, akkor összefoglalva mit kell tenni, hogy a terhesség egyáltalán ne veszélyeztesse az anyuka fogait: – Étkezések után 2 percig tartó fogmosás, ami fenntarthatja az egészséget. – A fogkefét rendszeresen cseréljük, hasznos lehet, ha több fogkefét használunk felváltva. – A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel, fontos, hogy ne csak a fogakat, hanem az ínyt is mossuk meg. – Mindig egy meghatározott sorrendben haladjunk végig a teljes fogsoron, körkörös mozgással, így elkerülhető, hogy kimaradjanak területek. – A terhesség elején és akár közben több alkalommal el kell menni professzionális fogtisztításra. – A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, fogköztisztító kefét, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt. Dr. Mayer Csaba Optimum fogászat www.fogaszat-pest.hu fogaszat.tumblr.com

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!