Skip to main content

2020.12.14.

Mini implantátumok használata fogszabályozó kezelés során

A mini implantátumok, vagy más néven micro csavarok a rögzített fogszabályozós kezelés ideiglenes segítői. Ezeket a 6-12 mm hosszú és kb. 1,5 mm átmérőjű pici csavarokat átmenetileg helyezhetjük be a csontba a fogszabályozó kezelés különböző fázisaiban.

Mik ezek a mini implantátumok?

Anyagjuk leggyakrabban nem egyezik meg a hagyományos fogászati implantátumokkal (amikre fogakat lehet építeni), ezért a beültetés után nem „csontosodnak be”, így amint nincs rájuk szükség mindenféle nehézség nélkül könnyen eltávolíthatók.

Miért használjuk őket a fogszabályozó kezelés során?

 • Amikor fogakat úgy szeretnénk mozgatni, hogy más fogelmozdulási mellékhatások ne jöjjenek létre (pl egy rugónak vagy guminak nem lehet ’megmondani’, hogy csak az egyik oldalt húzza, mindig össze felé húzzák a két végpontjukat). Ezáltal a kezelési idő rendkívül lerövidíthető.
 • Segítségükkel sokszor egész fogcsoportokat tudunk elmozdítani ezáltal elkerülhető a foghúzás.
 • Segítségükkel sokszor egész fogívek is elmozdíthatók ezáltal elkerülhetők az állcsontműtétek.
 • Bizonyos fogelmozdítások csak magával a fix fogszabályozó készülékkel nem megoldhatók.
 • Megfelelő esetekben használatukkal a kezelési eredmény jobb, esztétikusabb és stabilabb lesz.

Mik a leggyakoribb esetek amikor a mini implantátumok segíthetnek? (a teljesség igénye nélkül)

 • Kiálló felső metsző fogak esetén
 • Mini implantátumok segítségével részleges fogszabályozó kezeléseket lehet végezni. Az eldőlt és kiemelkedett fogak visszakerülnek eredeti helyükre és így jobb fogpótlás készülhet.
 • Már meglévő foghiányoknál segítenek a hiány zárásában, ezáltal elkerülhető a fogpótlás alkalmazása. Pl.: alsó első nagyörlő hiány esetén a második nagyörlő és a bölcsességfoggal van lehetőség a rés zárására
 • Nyitott harapásnál a harapás zárására
 • Fogágybetegség miatt meggyengült fogakat szeretnénk mozgatni
 • Keresztharapásoknál
 • Bulldog harapásnál
 • Nagymértékű torlódásoknál
 • Elő nem tört fogaknál

Hogyan történik a behelyezésük, eltávolításuk?

Bármennyire is brutálisan hangzik, hogy beletekerünk egy csavart a csontba, az eljárás annyira kíméletes, teljesen fájdalommentes. A miniimplantátumok röntgenen vagy CBCT-n történő helymeghatározás után a szükséges helyre a fogak közé vagy a fogak fölé a csontba kerülnek. A teljes beavatkozásban csak az érzéstelenítés a kellemetlen, amely után az ínyen keresztül, vágás és fúrás nélkül kerülnek becsavarásra a miniimplantátumok. A megszokás általában 1-2 napot igényel. Időnként pár napig törhetik belülről a szájnyálkahártyát. Természetesen csak addig maradnak a szájban, ameddig szükség van rájuk, ezután eltávolításra kerülnek, tehát a kezelésnek csak egy bizonyos részében használjuk őket. Maga az eltávolításuk teljesen fájdalom mentes, az esetek legnagyobb részében külön érzéstelenítést sem igényel.

Bútorszerelés Budapest

Nagyon fontos a tökéletes tisztán tartásuk. Ha a szájhigiénia nem megfelelő és ínygyulladás alakul ki körülöttük, elveszítik stabilitásukat és el kell távolítani őket. Pár hét-hónap gyógyulási idő után újat kell behelyezünk, így egy ideig egy helyben állhat a fogszabályozó kezelés.

Kíváncsi, hogy Ön számára melyik az ideális fogszabályozási kezelés? A kérdésre válasz csak szakorvosi konzultáció keretein belül adható!

Ha szeretné nálunk elkezdeni fogszabályozó kezelését, akkor kérjen tőlünk időpontot egy teljes körű szakorvosi fogszabályozási konzultációra:

Minőségi fogszabályozás Budapesten!

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen fogszabályozási problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Érdeklődöm

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!