Skip to main content

2017.04.25.

Miért kell már egy fog hiányát is egy éven belül pótolni?

Sokan meglepődnek, hogy évekkel ezelőtt keletkezett foghiányuk mennyi fejfájást tud okozni akár már pár év eltelte után is. A következő képen keresztül nézzük is végig tételesen milyen problémák alakulnak ki már egy foghiány elhanyagolása után is: 1.) Legkorábban kialakuló problémák…

Sokan meglepődnek, hogy évekkel ezelőtt keletkezett foghiányuk mennyi fejfájást tud okozni akár már pár év eltelte után is. A következő képen keresztül nézzük is végig tételesen milyen problémák alakulnak ki már egy foghiány elhanyagolása után is:

1.) Legkorábban kialakuló problémák közé tartozik a foghiányt határoló fogak bedőlése. A fogak fontos tulajdonsága, hogy egész életünk alatt keresik a szomszédjukat, amennyiben a szomszédos fog hiányzik a fogak megpróbálják a hiányt áthidalni. Sajnos ilyenkor a fogak testesen elmozdulni nem tudnak, ezért bedőlnek. A dőlés idővel elindít egy lavinát, melynek a végére a foghiány körül és felett lévő fogak is elvesztésre kerülnek.

2.) A foghiány felett lévő fog elkezd kinőni, mivel rágás során nem találja a ’társát’. Ennek következtében kezdetben a szabaddá vált fognyak rendkívül érzékeny lesz, végül mivel a fog gyökerét egyre kevesebb csont veszi körül, fokozatosan elveszti a stabilitását.

3.) Az első két pont együtt a hiányzó fog helyének beszűkülését okozza, mely megnehezíti vagy akár teljesen ellehetetleníti a későbbi fogpótlás készítését (legyen akár az implantátum vagy hagyományos hídpótlás). Ha folyamat még mérsékelten előrehaladott lokális fogszabályozási módszerekkel van mód a fogak dőlésének megszüntetésére, de egy bizonyos szint után indokolttá válik az elmozdult fogak eltávolítása. Így még kezdetben csak egy fogat kellett volna pótolni, a legrosszabb esetben akár 4 fog pótlására is szükség lehet.

4.) Amikor a hiányt határoló fogak elmozdulnak, megnyílik a velük szomszédos fogakkal lévő találkozási pontjuk. Így az étkezések során könnyen beszorul minden étel. A legkörültekintőbb szájhigiénia mellett is ez idővel a fogak oldalainak szuvasodásaihoz vezet. Ezek a lyukak elhelyezkedésükből adódóan észrevétlenül tudnak hatalmasok lenni, sokszor szükségessé válik a fogak gyökérkezelése. A szuvasodás gyorsan képes elérni a fog gyökerét. A foggyökért borító cement réteg kevésbé ellenálló, a fogak így hamar kezelhetetlenné válnak, eltávolításuk teljes mértékben indokolt lesz.

5.) A bedőlt fogakra rágáskor nem tengelyirányban érkezik a rágóerő. Minél inkább elmozdul egy fog, annál nagyobb döntögető éri rágáskor, aminek következtében a fogat körülvevő csont a túlterhelés miatt fokozatosan elkezd felszívódni, melynek hatására még kevésbé képes ellen állni a kóros erőknek és elindul egy ördögi kör, melynek végén a fogak elvesztik a stabilitásukat és szintén el kell őket távolítani.

+1 ráadás: Napjainkban mikor a fogbeültetés rutin feladattá vált és a jól elkészített implantációs fogpótlás a hagyományos fogpótlásokat bőven meghaladó élettartammal bírnak, minden esetben próbáljuk fogimplantációval megoldani minden szóló foghiányt. Viszont az fogbeültetést csak kellő csontkínálat esetén tudunk végezni, ellenkező esetben először csontpótlást kell végezni, ami extra kiadásként jelentkezik a páciensnek.

A foghúzás után a foghiány helyén maradt csont idővel fokozatosan elkezd vékonyodni, mivel a csont terhelése megszűnik. Amennyiben az foghiányt határoló fogainkat nem szeretnénk lecsiszoltatni hídpótlás készítéséhez (mi biztosan nem szeretnénk…), javasoljuk, hogy a foghúzás után egy éven belül történjen meg a fogbeültetés, mert ilyenkor még a lehető legjobb a csontkínálat (egyéni anatómiai adottságok miatt sokszor már sajnos ilyenkor sem lesz elegendő csont).

Kíváncsi, hogy Ön számára melyik az ideális kezelés foghiányának pótlására? A kérdésre válasz csak szakorvosi konzultáció keretein belül adható!

Ha szeretné elkerülni a fent olvasható következményeket, akkor kérjen tőlünk időpontot egy átfogó szakorvosi konzultációra!

Minőségi fogpótlás, fogbeültetés Budapesten!

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogpótlás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk, hogy bármilyen fogászati problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

 

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!