Skip to main content

2017.05.25.

Logopédia szerepe fogszabályozás során

Mi az a nyelvlökéses nyelés? Helytelen nyelés folyamán a nyelv nem végzi el a szükséges felfelé irányuló mozdulatot, hanem a fogsorok közé csúszik. Így a nyelv nyelés során hatalmas erőt fejt ki a fogakra és a szájon belüli izomegyensúlyok felborulnak,...

Mi az a nyelvlökéses nyelés?

Helytelen nyelés folyamán a nyelv nem végzi el a szükséges felfelé irányuló mozdulatot, hanem a fogsorok közé csúszik. Így a nyelv nyelés során hatalmas erőt fejt ki a fogakra és a szájon belüli izomegyensúlyok felborulnak, melynek hatására rés alakul ki az alsó és felső fogív között. Az elülső fogakat nem tudnak fedésbe kerülni. Ez a nyelési forma csecsemő- és kisgyermekkorban normálisnak tekinthető, de amennyiben még a vegyes fogazat során is fentáll a probléma, mindenképpen kezelést igényel (és nem csak azért mert lehetetlen szotyizni ). Tisztán fogszabályozó kezeléssel viszont csak a nyelvlökéses nyelés tüneteit tudjuk eltüntetni a kiváltó okot (magát a helytelen nyelést) csak logopédus közreműködésével lehet megszüntetni. Amennyiben a fogszabályozó kezelés mellett ez nem történik meg, amint a rögzített fogszabályozót eltávolítjuk a fogak idővel visszarendeződnek.

Milyen esetben kell gyanakodni nyelvökéses nyelésre?

 • ha a metsző fogak kifelé dőlnek
 • nyitottharapásnál (hátsó fogak összezárása esetén a metsző fogak nem fedik egymást)
 • állkapcsok mérete eltér egymástól
 • nyelvfék az átlagoshoz képest rövidebb
 • beszéd eltér az átlagtól
 • szájlégzés
Nyelvökeses nyelés

Milyen életkorban lehet szükség nyelvlökéses nyelés terápiára?

Nyelvlökéses nyelés terápiát mind gyermek, mind felnőttkorban el lehet (kell!) kezdeni. Ma már egyáltalán nem különleges az, ha felnőttek logopédushoz járnak. Amennyiben szükséges megfelelő logopédust, aki gyakorlott mind felnőttek, mind gyerekek esetében a nyelvlökéses terápiában szívesen ajánljunk!

Miből áll egy ilyen logopédiai kezelés?

Pácienseink számára személyre szabott kezelési tervet készít logopédus kollégánk, melynek során azt is figyelembe vesszük, hogy az ideális fogsor kialakításához milyen izomműködésbeli rendellenességeket szükséges korrigálni. Ez egy 8-10 hetes gyakorlat sorozatokból álló kezelés szokott lenni, melynek során heti 1 órát a logopédussal együtt, napi kb. 20 percet otthon szükséges a különböző arc/ajak/nyelvtorna gyakorlatokat végezni.

Tehát amennyiben szeretné, hogy fogszabályozó kezelése a lehető leggyorsabb legyen, az elért eredmény a lehető legesztétikusabb legyen és a fogak ne rendeződjenek vissza, akkor amennyiben a fogszabályozási kezelési tervben javasoljuk mindenképpen érdemes logopédus közreműködését igénybe venni.

Minőségi fogszabályozás Budapesten

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen fogszabályozási problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

CareClub online babaáruház

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!