Skip to main content

2016.06.23.

Lágy erőkkel működő, önligírozó fogszabályozót vagy hagyományos rögzített fogszabályozót válasszak?

Bár az önligírozó fogszabályozó készülékek a hagyományos társaik továbbfejlesztett változatai, így tulajdonképpen felesleges lenne arról írni, hogy melyik a jobb. Azonban valamiért még mind a mai napig használjuk a hagyományos rendszereket is, ezért először is nézzük át, mit jelentenek ezek a bűvös szavak, mint „önligírozó” vagy mint „lágyerővel működő”, majd megnézzük, hol a helyük hagyományos készülékeknek a modernkori fogszabályozásban.

Mit jelent az, hogy önligírozó fogszabályozó?

A hagyományos fogszabályozó bracketeknél kicsi szilikon gumikarikák (szakmai nyelven ligatúrákkal) rögzítik a fogakat mozgató ívet a bracketbe. Az önligírozó rendszereknél nincs szükség gumikra, a bracketbe épített speciális zárak rögzítik az íveket.

önligirozó fogszabályozás így néz kiMiért is jó az önligírozó fogszabályozó?

A gumik hiányának rengeteg előnye van:

– Könnyebben tisztítható a fogszabályozó

– Nehezebben tapad meg a bracket felszínén a lepedék

– A szájüregben a gumik 1 hónap alatt elöregednek, az önligírozó készülékeknél ezért elegendő az esetek többségében, hogy csak 2 havonta kelljen kontrollra járni -> kevesebb fogorvosi székben töltött idő

– Nincsenek elszíneződésre hajlamos részek a készülékben

Bár ezek az előnyök a páciensek számára egyáltalán nem elhanyagolhatóak, mégis eltörpülnek amellett, hogy a gumik hiánya miatt drasztikusan csökken a készülékben lévő súrlódás. Emiatt a fogmozgatásra szánt erők nem vesznek el a fogszabályozó készülékben, így kisebb, és ami a legfontosabb fiziológiásabb erőkkel tudunk fogakat mozgatni. Innen származik a másik elnevezése: lágyerejű fogszabályozás.

Bármennyire is kicsinek tűnhet a súrlódás hiánya, de ennek köszönhetően lebomlottak az eddigi határok:

– Nagyobb fogív tágítást lehet elérni anélkül, hogy kockáztatnánk a fog csontból történő kimozdítását. Ezáltal legtöbbször, amikor a hagyományos rögzített fogszabályozókkal elkerülhetetlen, addig így elkerülhető a foghúzás. Illetve nem utolsó sorban széles fogív esztétikusabb is.fogkoszedes-feher-fogak

Komolyabb funkcionális eltéréseket is sikerrel lehet kezelni velük, akár felnőttkorban is. Bármennyire is elegendőnek tűnhet két, szép, szabályos fogív, de mindig szebb lesz, ha a két, szép, szabályos fogív szabályosan is találkozik egymással.

– A lágyabb íveknek köszönhetően csökkent a fogszabályozó kezelés elején tapasztalható kellemetlen feszítő érzés.

– A gyárak a modernebb készülékekhez modernebb íveket gyártanak. A HighTech ívek miatt, főleg a kezelés kezdeti fázisában, felgyorsulhat a fogmozgatás, ezáltal lerövidül a kezelési idő.

– A fiziológiás erők miatt, a szervezet reakciója kiszámíthatóbb a fogszabályozó kezelésre, ezáltal a biztonságosabb a fogmozgatás. Ez leginkább felnőttkori fogszabályozás során a legfontosabb, mert így kiküszöbölhető a szervezet lassuló reakciója.

– Az önligírozó fogszabályozóval beállított fogazat sokszor funkcionálisan szabályosabbnak mondható, a fogak megfelelő pozícióban találkoznak, így az elért eredmény stabilabb lehet. (Fontos hangsúlyozni, hogy itt azokról az esetekről beszélünk, ahol funkcionális eltérés is van.)

lágy erőkkel működő fogszabályozásMilyen hátrányai vannak az önligírozó fogszabályzóknak?

Tulajdonképpen az egyetlen hátrány, amit az önligírozó fogszabályozóknak felhozhatunk az a magasabb áruk. Bár ez sem mindig igaz tekintve, hogy akár elkerülhető velük a foghúzás és a vele járó extra költségek vagy a rövidebb kezelési idővel, kevesebb kontroll időponttal megtakarított idő is sokak számára készpénzben számolható. Ezeket figyelembe véve sokaknak a kezelés teljes költsége (szolgáltatási díj, utazás, parkolási díj stb…) sokszor mégsem több.

Akkor, ha az éremnek nincs is másik oldala miért nem csak az önligírozó fogszabályozókat használjuk?

Tulajdonképpen mégis a drágább áruk miatt döntenek ellenük a páciensek, mert a teljes kezelési költség ugyan sokszor mégsem több, de sokszor tényleg több

A másik jelentős probléma, hogy nagyon sok orvos a nem megfelelő tudás miatt nem használja azokat a kezelési protokollokat, amik nélkül az önligírozó fogszabályozó rendszerek nem működnek. Sajnos ezek a tudások magyarországi továbbképzésekkel nem teljesen elsajátíthatóak. Nem szerzik be a készülékekhez szükséges modernebb íveket, csak magukat a bracketek veszik meg. Ezek miatt nem tapasztalják a lágyerővel működő fogszabályozók előnyeit, így nem is ajánlják a szükséges esetekben.

Akkor miért is használunk hagyományos fogszabályozókat még mindig???

– Egyszerűen olcsóbbak

– Minden esetben, ahol fogszabályozó kezelés fogszabályozó szakorvos szerint indokolt jobb bármilyen kezelés, ami eredményre vezet, mint a nem kezelés!

– Kisebb eltérések esetén igazából nem jönnek ki érezhetően a modernebb készülékek előnyei

– A TB ellátás keretein belül önligírozó fogszabályozó készülékek nehezen elérhetőek (a világon szinte sehol…)

 fogszabályozás olcsón

Mennyibe kerül egy önligírozó fogszabályozó?

Az Optimum fogászat kizárólag lágy erőkkel működő (önligírozó) fogszabályozási megoldásokkal dolgozik.

Három típus érhető el:

DAMON Q / H4 1. generációs, fém: 390.000 Ft / állcsont

H4 GO Aesthetic, 1. generációs, esztétikus: 450.000 Ft / állcsont

Pitts21, 2. generációs, fém: 500.000 Ft / állcsont

Van jobb megoldás az önligírozó fogszabályzóknál?

Ha ennyi előnye van az önligírozó fogszabályzóknak, van-e még ennél is jobb megoldás.

Az Optimum fogszabályozás klinikáján már elérhető az Invisalign technológia, ami szinte minden ismert lehetőségnél, így az lágy erőkkel dolgozó fogszabályzónál is hatékonyabban működik.

Ugyanis ezzel a technológiával már nem kell attól félni, hogy a fel- és levételnél a sínek kitágulnak, elég erősek, hogy a fogakat a tervek szerint tudják igazítani. Ráadásul nálunk elérhető az iTero digitális szkenner is, amelynek a segítségével már az első konzultáció alkalmával láthatod, hogy miként fog megváltozni fogsorod.

Különösen hasznos lehet az Invisalign, ha nem csak azt szeretnénk, hogy a fogunk a helyén legyen, hanem azt is, hogy esztétikailag a mosolyunk a lehető legtökéletesebb legyen!

Többet akarok tudni az Invisalign technológiáról

Kíváncsi, hogy Ön számára melyik az ideális fogszabályozási kezelés? A kérdésre válasz csak szakorvosi konzultáció keretein belül adható!

Ha szeretné nálunk elkezdeni fogszabályozó kezelését, akkor kérjen tőlünk időpontot egy teljes körű szakorvosi fogszabályozási konzultációra.

Minőségi fogszabályozás Budapesten!

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen fogszabályozási problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!