Skip to main content

2015.11.29.

Fogszabályozó kezelés biológiai és funkcionális indokai

A torlódott, egymást részben fedő fogakat szinte lehetetlen megfelelően tisztítani. Így szinte elkerülhetetlen a fog szuvasodása vagy a fogat tartó fogágy gyulladása, „sorvadása”. Még ha igyekszünk is, és lelkiismeretesen tisztítjuk, idővel akkor is kialakul valamilyen elváltozás, amely megrövidíti a fogak…

 • A torlódott, egymást részben fedő fogakat szinte lehetetlen megfelelően tisztítani. Így szinte elkerülhetetlen a fog szuvasodása vagy a fogat tartó fogágy gyulladása, „sorvadása”. Még ha igyekszünk is, és lelkiismeretesen tisztítjuk, idővel akkor is kialakul valamilyen elváltozás, amely megrövidíti a fogak élettartamát. Így egy fogszabályozó kezeléssel rengeteg időt, problémát, fájdalmat és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg.
 • A fogak helytelen érintkezése bizonyos fogakra, fogcsoportokra többletterhelését idézi elő. A rágóerő normális helyzetben 32 (vagy 28) fog megfelelő érintkezése mellett oszlik meg. Az abnormális többletterhelés egyrészt jelentkezhet a túlterhelt fogak fájdalmaként, másrészt a fogágy károsodásaként (fogágybetegséget súlyosbítja), harmadrészt a rágóízület elváltozásaiban is. A fogak, a fogágy, és a rágóízület együttesen alkotják az ún. rágóapparátus egységét, így bármelyik részének megbetegedése esetén számolhatunk az egész egység funkciócsökkenésével.
 •  A fogak rendellenes helyzete sok esetben a rágóképesség csökkenését eredményezi. A páciensek néha észre is veszik magukon, hogy a rágásban szinte elfáradnak, valahogy nem jó érzés rágni. Ha az étel nem kellően pépes állapotban kerül a gyomorba, hosszú távon ez a gyomor megbetegedéséhez vezethet.
 • A hangképzésben is fontos szerepe van a fogaknak. Számos hangot úgy ejtünk ki, hogy fogaink érintkeznek egymással, nyelvünkkel, vagy ajkunkkal. A fogazat egyes rendellenességeinél ezért különböző beszédhibák alakulnak ki, amelyeket fogszabályozás segítségével orvosolni lehet.

Dr. Mayer Csaba

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!