2016.01.19.

KOFFERDAM – Az izolálás tökéletes módja

Az OPTIMUM Fogászat egyike azon kevés rendelőnek, ahol – a szakmai ajánlásnak megfelelően – rutinszerűen használjuk a kofferdamot!   A fogászati anyagok és módszerek fejlődésével a kezeléseket kiegészítő eljárások is bővülnek. A modernkori fogászat egyik legnagyobb vívmánya a kofferdam gumilepedő…

Az OPTIMUM Fogászat egyike azon kevés rendelőnek, ahol – a szakmai ajánlásnak megfelelően – rutinszerűen használjuk a kofferdamot!

  A fogászati anyagok és módszerek fejlődésével a kezeléseket kiegészítő eljárások is bővülnek. A modernkori fogászat egyik legnagyobb vívmánya a kofferdam gumilepedő használata a konzerváló fogászati, esztétikai fogászati kezelések során.Kofferdam 01

  A kofferdam (magyarul nyálrekesz) segít a kezelt fogat teljesen izolálni a száj többi részétől. Egy a szájhoz igazított kisméretű gumilepedőről van szó, ami a megfelelő helyen kilyukasztva, csak a kezelendő fogat veszi körül, így választva el azt a száj többi képletétől. Használatának fontossága az egyes kezelések során eltérő.

Mikor használhatunk kofferdam izolálását?

  kofferdam 03Mivel a legmodernebb, fogszínű tömőanyagok anyagtani tulajdonságaik miatt kötés előtt nagyon érzékenyek a nedvességre, ezért ha nyállal, vérrel, vagy akár szájból kilélegzett párával érintkeznek, a tömés veszíthet minőségéből, tartósságából. A kofferdam ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. Az adhezív technika lehetővé teszi, hogy a tömőanyagok és egyéb ragasztócementek (Inlay/onlay beragasztás) kémiai kötéssel tapadjanak a fogakhoz, így nem szükséges csak azért ép foganyagot elfúrnunk a fogból, hogy kialakíthassunk tömőanyagunk számára megfelelő retenciót biztosító üreget, hanem elég csak kifejezetten a fertőzött szuvas, felpuhult foganyag eltávolítása. A tömőanyagot ugyanis nem az üreg formája, hanem a kémiai kötőerő tartja a fogban.

  Gyökérkezelések esetében a kofferdam használatának célja a baktériummentes kezelési terület biztosítása. Mivel a nyál rengeteg baktériumot tartalmaz, ezért a sikeres gyökérkezelés elengedhetetlen kelléke a nyálrekesz. Így biztosítható a steril, száraz környezet a megfelelő eredmény eléréséhez. Másfelől a szájüreg felé sem jutnak le a gyökércsatornák tisztítására, fertőtlenítésére használt folyadékok.

Hogyan működik?

  kofferdam 04Az izoláláshoz gumilepedőt használunk, melyen a megfelelő helyen lyukat ejtünk és speciális eszközök használatával ráhelyezzük a fogra. Ezáltal csak az a fog látszik ki a gumilepedőből, mellyel dolgozunk vagy taktikailag épp szükségesnek ítéltük meg. A lepedő a száj előtt kifeszítve helyezkedik el. A légzést nem zavarja, az orrnyílások szabadon vannak, sőt sokszor a zavaró nyálszívó használata is mellőzhető ebben az esetben, hiszen az orvost nem zavarja, ha kezelés közben a páciens maga nyeli le a nyálát!

Fájdalmas-e a kofferdam izolálás?

A kofferdam felhelyezése már előzetesen érzéstelenített (tömések, gyökérkezelések) területre történik. Így felhelyezése teljesen fájdalommentes, még szűk fogközök esetén sem jár fájdalommal.

További előnye:

 • csökkenti a fertőzésveszélyt gyökérkezelés soránkofferdam 02
 • tartósabbá, ellenállóbbá teszi a fogat a mellé szuvasodás kialakulása ellen
 • amalgámtömés eltávolításnál nem kerül fém a szájüregbe, garatba és az emésztő rendszer további területeire.
 • kilélegzett levegő nem párásítja a kialakított fogüreget illetve egyéb nedvesség érzékeny anyagokat pl. tömést.
 • nincs idegen tárgy lenyelésének veszélye pl. gyökérkezelő tű
 • a kezelési idő lerövidül!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A *-gal megjelölt részek kitöltése kötelező. Adatait kizárólag kapcsolattartás céljából kezeljük, marketing jellegű megkeresésekre azokat nem használjuk fel!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  nyitvatartas
  Hétfő8:00-20:00
  Kedd8:00-20:00
  Szerda8:00-20:00
  Csütörtök8:00-20:00
  Péntek8:00-19:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!