Skip to main content

2016.01.19.

KOFFERDAM – Az izolálás tökéletes módja

Az OPTIMUM Fogászat egyike azon kevés rendelőnek, ahol – a szakmai ajánlásnak megfelelően – rutinszerűen használjuk a kofferdamot!   A fogászati anyagok és módszerek fejlődésével a kezeléseket kiegészítő eljárások is bővülnek. A modernkori fogászat egyik legnagyobb vívmánya a kofferdam gumilepedő…

Az OPTIMUM Fogászat egyike azon kevés rendelőnek, ahol – a szakmai ajánlásnak megfelelően – rutinszerűen használjuk a kofferdamot!

  A fogászati anyagok és módszerek fejlődésével a kezeléseket kiegészítő eljárások is bővülnek. A modernkori fogászat egyik legnagyobb vívmánya a kofferdam gumilepedő használata a konzerváló fogászati, esztétikai fogászati kezelések során.Kofferdam 01

  A kofferdam (magyarul nyálrekesz) segít a kezelt fogat teljesen izolálni a száj többi részétől. Egy a szájhoz igazított kisméretű gumilepedőről van szó, ami a megfelelő helyen kilyukasztva, csak a kezelendő fogat veszi körül, így választva el azt a száj többi képletétől. Használatának fontossága az egyes kezelések során eltérő.

Mikor használhatunk kofferdam izolálását?

  kofferdam 03Mivel a legmodernebb, fogszínű tömőanyagok anyagtani tulajdonságaik miatt kötés előtt nagyon érzékenyek a nedvességre, ezért ha nyállal, vérrel, vagy akár szájból kilélegzett párával érintkeznek, a tömés veszíthet minőségéből, tartósságából. A kofferdam ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. Az adhezív technika lehetővé teszi, hogy a tömőanyagok és egyéb ragasztócementek (Inlay/onlay beragasztás) kémiai kötéssel tapadjanak a fogakhoz, így nem szükséges csak azért ép foganyagot elfúrnunk a fogból, hogy kialakíthassunk tömőanyagunk számára megfelelő retenciót biztosító üreget, hanem elég csak kifejezetten a fertőzött szuvas, felpuhult foganyag eltávolítása. A tömőanyagot ugyanis nem az üreg formája, hanem a kémiai kötőerő tartja a fogban.

  Gyökérkezelések esetében a kofferdam használatának célja a baktériummentes kezelési terület biztosítása. Mivel a nyál rengeteg baktériumot tartalmaz, ezért a sikeres gyökérkezelés elengedhetetlen kelléke a nyálrekesz. Így biztosítható a steril, száraz környezet a megfelelő eredmény eléréséhez. Másfelől a szájüreg felé sem jutnak le a gyökércsatornák tisztítására, fertőtlenítésére használt folyadékok.

Hogyan működik?

  kofferdam 04Az izoláláshoz gumilepedőt használunk, melyen a megfelelő helyen lyukat ejtünk és speciális eszközök használatával ráhelyezzük a fogra. Ezáltal csak az a fog látszik ki a gumilepedőből, mellyel dolgozunk vagy taktikailag épp szükségesnek ítéltük meg. A lepedő a száj előtt kifeszítve helyezkedik el. A légzést nem zavarja, az orrnyílások szabadon vannak, sőt sokszor a zavaró nyálszívó használata is mellőzhető ebben az esetben, hiszen az orvost nem zavarja, ha kezelés közben a páciens maga nyeli le a nyálát!

Fájdalmas-e a kofferdam izolálás?

A kofferdam felhelyezése már előzetesen érzéstelenített (tömések, gyökérkezelések) területre történik. Így felhelyezése teljesen fájdalommentes, még szűk fogközök esetén sem jár fájdalommal.

További előnye:

 • csökkenti a fertőzésveszélyt gyökérkezelés soránkofferdam 02
 • tartósabbá, ellenállóbbá teszi a fogat a mellé szuvasodás kialakulása ellen
 • amalgámtömés eltávolításnál nem kerül fém a szájüregbe, garatba és az emésztő rendszer további területeire.
 • kilélegzett levegő nem párásítja a kialakított fogüreget illetve egyéb nedvesség érzékeny anyagokat pl. tömést.
 • nincs idegen tárgy lenyelésének veszélye pl. gyökérkezelő tű
 • a kezelési idő lerövidül!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A *-gal megjelölt részek kitöltése kötelező. Adatait kizárólag kapcsolattartás céljából kezeljük, marketing jellegű megkeresésekre azokat nem használjuk fel!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!