Skip to main content

2017.06.06.

iTOP egyéni szájhigiénés tanácsadás

Mi az az iTOP szájhigiénés rendszer? Az iTOP – individually trained oral prophylaxis – mozaikszóból ered, egy olyan új, egyedülálló koncepció, mellyel sikeresebbé és szerethetőbbé tehető a mindennapi szájhigéniát, azaz a fogmosást. A módszer lényege az egyénre szabott prevenció, mellyel…

Mi az az iTOP szájhigiénés rendszer?

Az iTOP – individually trained oral prophylaxis – mozaikszóból ered, egy olyan új, egyedülálló koncepció, mellyel sikeresebbé és szerethetőbbé tehető a mindennapi szájhigéniát, azaz a fogmosást. A módszer lényege az egyénre szabott prevenció, mellyel elkerülhető akár a fogszuvasodás, fogágybetegség kialakulása vagy csökkenthető ezek kialakulásának esélye a szájüregen belül.

iTOP szájhigiénés tanácsadás menete

 • A szájüreg vizsgálata, fogazat, fogkő, lepedék állapotának feltérképezése
 • A páciens elmondja és bemutatja az eddigi fogmosási szokásait, eszközeit, majd fogat mos, ahogy eddig szokott a saját fogkeféjével a rendelőben
 • Ezt követően plakk festéssel feltérképezzük és jól láthatóvá tesszük az eddigi használt technika gyengeségeit
 • Ezután történik a helyes fogmosási technika, kiegészítő eszközök bemutatása, egyéni új szájhigiénés szokások kialakítása
 • Az előbbiekben megfestett lepedéket a páciens saját maga az új technikákkal eltávolítja
 • Összefoglalás és kontroll időpont megbeszélése
 • 2-3 hét múlva a páciens újra bemutatja a tanultakat, ha szükséges a használt technikák finomításra kerülnek

Mire van szükséged­ az iTOP-hoz?

Hozz magaddal mindent, amit előző este a fogmosásnál használtál. Nagyon fontos, hogy ne az előző este frissen vásárolt, legdrágább fogkefét hozd magaddal, mert mindent tudnunk kell, hogy min kell változtatni!!!

Miért van szükség erre?

Tapasztalataink alapján a fogászati kontrollokon gyakran nyilvánvalóvá válik, hogy már az alapvető fogmosási technikák is hibásan kerülnek alkalmazásra. Mindezek mellett viszont látszik, hogy a páciens minden tőle telhetőt megtesz és tényleg rászánja az időt a szájhigiéniára. Ezekben az esetekben egy alkalmas időpontban részletes tájékoztatást biztosítunk a helyes fogmosási technikákról, kiegészítő eszközök helyes használatáról és kiválasztásáról, mindezt személyre szabottan, figyelembe véve a szájban lévő tömések, fogpótlások, implantátumok miatt megkívánt kiegészítő eljárásokat.

Mi is történik a szájhigiénés időpontban­­­­ és miért kérjük a preventív szakember segítségét­­­?

A fogkefe, fogköztisztítókefe, fogselyem és a superfloss használatára koncentrálunk. Sokkal többet mondunk, mint hogy ne jobbra-balra mossa az ember a fogát… Kiválasztjuk a megfelelő fogkefét (sörte méretét és a sörte puhaságát a szájüregben látottak alapján) és a szükséges kiegészítőket. Fontosak a megfelelő tisztítóeszközök. Ritkán tapasztalható, hogy pácienseink mindennap használnának a drogériák polcairól már jól ismert fogköztisztítókeféket vagy fogselymet. A kellemetlen ínyvérzés fogselymezés közben sokak számára ismerős jelenség. Lehet úgy is fogselymezni, hogy ne érje trauma a fogínyt! Ezen eszközök hangsúlyosságát tekintjük feladatunknak, megmutatjuk, hogyan kell megfelelően alkalmazni őket. Milyen méretű és vastagságú eszköz tisztít a leghatékonyabban és melyik nem sérti a lágyrészeket.

Amennyiben nem figyelünk oda fogaink egészségére megnehezíthetjük a fogszabályozás menetét is.

Törekszünk arra, hogy a kialakított új szájhigiénés szokások után ne 10 percig kelljen fogat mosni. Az átadott tudás használható legyen a hétköznapokban.

Érdeklődöm

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!