2017.06.06.

iTOP egyéni szájhigiénés tanácsadás

Mi az az iTOP szájhigiénés rendszer? Az iTOP – individually trained oral prophylaxis – mozaikszóból ered, egy olyan új, egyedülálló koncepció, mellyel sikeresebbé és szerethetőbbé tehető a mindennapi szájhigéniát, azaz a fogmosást. A módszer lényege az egyénre szabott prevenció, mellyel…

Mi az az iTOP szájhigiénés rendszer?

Az iTOP – individually trained oral prophylaxis – mozaikszóból ered, egy olyan új, egyedülálló koncepció, mellyel sikeresebbé és szerethetőbbé tehető a mindennapi szájhigéniát, azaz a fogmosást. A módszer lényege az egyénre szabott prevenció, mellyel elkerülhető akár a fogszuvasodás, fogágybetegség kialakulása vagy csökkenthető ezek kialakulásának esélye a szájüregen belül.

iTOP szájhigiénés tanácsadás menete

 • A szájüreg vizsgálata, fogazat, fogkő, lepedék állapotának feltérképezése
 • A páciens elmondja és bemutatja az eddigi fogmosási szokásait, eszközeit, majd fogat mos, ahogy eddig szokott a saját fogkeféjével a rendelőben
 • Ezt követően plakk festéssel feltérképezzük és jól láthatóvá tesszük az eddigi használt technika gyengeségeit
 • Ezután történik a helyes fogmosási technika, kiegészítő eszközök bemutatása, egyéni új szájhigiénés szokások kialakítása
 • Az előbbiekben megfestett lepedéket a páciens saját maga az új technikákkal eltávolítja
 • Összefoglalás és kontroll időpont megbeszélése
 • 2-3 hét múlva a páciens újra bemutatja a tanultakat, ha szükséges a használt technikák finomításra kerülnek

Mire van szükséged­ az iTOP-hoz?

Hozz magaddal mindent, amit előző este a fogmosásnál használtál. Nagyon fontos, hogy ne az előző este frissen vásárolt, legdrágább fogkefét hozd magaddal, mert mindent tudnunk kell, hogy min kell változtatni!!!

Miért van szükség erre?

Tapasztalataink alapján a fogászati kontrollokon gyakran nyilvánvalóvá válik, hogy már az alapvető fogmosási technikák is hibásan kerülnek alkalmazásra. Mindezek mellett viszont látszik, hogy a páciens minden tőle telhetőt megtesz és tényleg rászánja az időt a szájhigiéniára. Ezekben az esetekben egy alkalmas időpontban részletes tájékoztatást biztosítunk a helyes fogmosási technikákról, kiegészítő eszközök helyes használatáról és kiválasztásáról, mindezt személyre szabottan, figyelembe véve a szájban lévő tömések, fogpótlások, implantátumok miatt megkívánt kiegészítő eljárásokat.

Mi is történik a szájhigiénés időpontban­­­­ és miért kérjük a preventív szakember segítségét­­­?

A fogkefe, fogköztisztítókefe, fogselyem és a superfloss használatára koncentrálunk. Sokkal többet mondunk, mint hogy ne jobbra-balra mossa az ember a fogát… Kiválasztjuk a megfelelő fogkefét (sörte méretét és a sörte puhaságát a szájüregben látottak alapján) és a szükséges kiegészítőket. Fontosak a megfelelő tisztítóeszközök. Ritkán tapasztalható, hogy pácienseink mindennap használnának a drogériák polcairól már jól ismert fogköztisztítókeféket vagy fogselymet. A kellemetlen ínyvérzés fogselymezés közben sokak számára ismerős jelenség. Lehet úgy is fogselymezni, hogy ne érje trauma a fogínyt! Ezen eszközök hangsúlyosságát tekintjük feladatunknak, megmutatjuk, hogyan kell megfelelően alkalmazni őket. Milyen méretű és vastagságú eszköz tisztít a leghatékonyabban és melyik nem sérti a lágyrészeket.

Amennyiben nem figyelünk oda fogaink egészségére megnehezíthetjük a fogszabályozás menetét is.

Törekszünk arra, hogy a kialakított új szájhigiénés szokások után ne 10 percig kelljen fogat mosni. Az átadott tudás használható legyen a hétköznapokban.

Érdeklődöm

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A *-gal megjelölt részek kitöltése kötelező. Adatait kizárólag kapcsolattartás céljából kezeljük, marketing jellegű megkeresésekre azokat nem használjuk fel!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  nyitvatartas
  Hétfő8:00-20:00
  Kedd8:00-20:00
  Szerda8:00-20:00
  Csütörtök8:00-20:00
  Péntek8:00-19:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!