Skip to main content

2017.05.29.

Csontpótlásról bővebben

Mikor és miért kell csontpótlást alkalmazni?

Fogbeültetés alapkövetelménye, hogy az implantátumot elegendő csont vegye körbe. Különböző okok miatt (gyulladások, régi foghúzások helyei, balesetek, szerencsétlen anatómiai adottságok) ez nem minden esetben adott.

Csontpótlásnak nevezzük azt, amikor a rendelkezésre álló állcsont magasságát vagy vastagságát növeljük különböző csontpótló technikák, csontpótló anyagok, membránok és kiegészítőik segítségével.

Hogyan lehetséges csontpótlásra kezelési tervet készíteni?

Csontpótlási kezelési tervet és kezelési árat csak és kizárólag egy 3D CBCT felvétel áttanulmányozása után lehetséges adni! Sem személyes vizsgálat, sem panoráma röntgen nem elegendő, mert ezekkel maximum annyi eldönthető, hogy van e szükség csontpótlásra.

Milyen csontpótló eljárások léteznek?

A csontpótló eljárások sokszínűsége és száma miatt ezt a témát hiánytalanul összefoglalni elfogadható mennyiségben nem lehet, de a következőkben próbálunk valamilyen alapot szolgáltatni, amivel tájékozódni lehet a csontpótlásokról. Amennyiben Önnek csontpótlásra van szüksége, egy 3D Ct felvétel kielemzése után részletes tájékoztatást adunk személyesen a használandó technikáról, árakról, az esetleges kockázatokról és a várható gyógyulási időkről.

Felső állcsont gyakoribb csontpótló beavatkozásai:

Amennyiben a kisörlőfogak vagy őrlőfogak eltávolításra kerülnek, idővel a csont magassága (illetve vastagsága) az arcüreg és a kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökken. Szerencsés esetben, amennyiben elegendően vastag volt az eredeti csontállomány, a megmaradt csont vastagsága elegendő lehet az implantátum behelyezéséhez. Rosszabb esetben azonban az implantátum behelyezéséhez növelni kell e csontmagasságot, máskülönben az arcüregbe helyezett implantátum állandó arcüreg-gyulladáshoz vezetne. A csontkínálat függvényében a következő csontpótló eljárások a leggyakoribbak a felső állcsonton:

Belső sinus lift: Amikor a csont magasságából csak pár milliméter hiányzok, hogy a kellő hosszúságú implantátumot be tudjuk helyezni, akkor a csontpótlást az implantátumnak kialakított fészken keresztül, kiegészítő feltárások nélkül el tudjuk végezni. Ilyenkor magából a csontpótlásból a páciens szinte semmit nem vesz észre. A műtét közben pár percig tartó finom kopogtatásból lehet tudni, amikor az arcüreg eredeti alapját feljebb emelik. Ezután az implantátumok beültetése a műtét során megtörténik.

Oldalsó sinus lift: Amikor több milliméter csont hiányzik, akkor a belső sinus lifttel nem juthatunk sikerre. Ilyenkor szükséges az arcüreget egy külön kis csontablakon keresztül vizuális kontroll mellett megemelni. Így tudjuk kontrollálni nagy biztonsággal, hogy az arcüreg nyálkahártyája ne sérüljön és ezzel a csontpótló műtét sikeres legyen. Ilyenkor csak abban az esetben kerülhet sor egyszerre a csontpótló és a fogbeültető műtétre, ha elegendő csont áll rendelkezésre, hogy az implantátummal sikerüljön egy primer stabilitást elérni. Ez sokszor csak a műtét közben derül ki, előre nem mindig eldönthető. Amennyiben az implantáció azonnal nem elvégezhető, a csontpótlás gyógyulásával 6 hónapot szükséges várni és a fogbeültetés csak azután elvégezhető.

Horizontális augmentáció: Akkor válik szükségessé, amikor a csontvastagsága nem elegendő. Ilyen esetben több lehetőség közül, körültekintően és objektív tények alapján kell a csontpótlást végző sebésznek választani. Ezen csontpótló eljárások után a csontpótlás nem egy jól körül határolt, védett térben történik, ezért ilyenkor sok múlik a páciensen, hogy sikeres lesz e a beavatkozás. Különösen körültekintőnek kell lennie a műtét utáni szabályok betartásában. Kisebb csonthiányok esetén több, egyszerűbb választási lehetősége van az orvosnak, melyek mindegyike jól kiszámítható eredménnyel és biztonságosan zárul. A csontpótlással együtt az implantátumok műtéttechnikától függően azonnal vagy csak 6 hónap elteltével beültethetők. Amennyiben szeretne tudni, hogy Önnek milyen csontvastagságot növelő csontpótlásra van szüksége és milyen eredményekre lehet számítani, kérje ki szakorvosunk véleményét!

Alsó állcsont csontpótló beavatkozásai: Szerencsére az alsó állcsonton ritkábban van szükség csontpótlásra, mert anatómiai okok miatt az itt végzett csontpótlások kockázatosabbak a felsőkhöz képest.

Horizontális augmentáció: Mikor a csont vastagsága keskenyebb a szükségesnél. Ezek az eljárások hasonlítanak a felső állcsont horizontális augmentációival, amiről fentebb olvashat

Horizontális és vertikális augmentáció: Mikor az állcsontnak sem a vastagsága, sem a magassága nem elegendő. Lényegében ezek jelentik manapság a legnagyobb kihívást a csontpótlást végző orvos számára. Még pár évvel ezelőtt ezek a műtétek megoldhatatlanok voltak, ma a tudomány fejlődésével kielégítő eredményeket lehet elérni ezen a területen is. Viszont a csonthiány minél nagyobb, a kockázat és a beavatkozás ára is egyre nő, ezért nagy csonthiány esetén gyakran érdemes mérlegelni milyen egyéb fogpótló eljárások léteznek a fogbeültetés mellett. Az implantátum beültetése minden esetben a 6 hónapos gyógyulást követkő kontroll Ct vizsgálat után történhet meg.

Kíváncsi, hogy Ön számára melyik az ideális csontpótló? A kérdésre válasz csak szakorvosi konzultáció és egy 3D CBCt kiértékelése után adható! Ha szeretné nálunk elkezdeni fogbeültetését és csontpótlását, akkor kérjen tőlünk időpontot egy átfogó szakorvosi konzultációra.

Minőségi fogbeültetés Budapesten!

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogbeültetés szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen foghiányt képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Több információt szeretnék fogszabályozással és fogbeültetéssel kapcsolatosan!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!