Skip to main content

2016.11.15.

Hogy marad stabil a fogszabályozási eredményem?

Ezt a cikket három esetben fogja valaki elolvasni: 1. A bosszús: Régebben volt fogszabályozó kezelése,de sajnos a fogai visszamozdultak. 2. A kíváncsi: Aki szeretne fogszabályozót, de már hallott róla, hogy sokaknak visszarendeződött a foga fogszabályozó kezelés után. 3. A boldog: Először…

Ezt a cikket három esetben fogja valaki elolvasni:

1. bmgr2A bosszús: Régebben volt fogszabályozó kezelése,de sajnos a fogai visszamozdultak.

2. A kíváncsi: Aki szeretne fogszabályozót, de már hallott róla, hogy sokaknak visszarendeződött a foga fogszabályozó kezelés után.

3. A boldog: Először is szeretnék neked GRATULÁLNI a csodálatos új mosolyodhoz. Most fejeztük be a rögzített fogszabályozós kezelésedet és azt a házi feladatot kaptad, hogy olvasd el ezt a cikket.

Egy tökéletesen elvégzett fogszabályozó kezelés is vissza tud rendeződni, de a visszarendeződés elkerülhető! Nézzük hogyan:

Miért rendeződhetnek vissza a fogak?

Sok oka lehet a helytelen fogszabályozó kezeléstől a legegyszerűbb funkcionális eltérésekig. A teljesség igénye nélkül felsorolnék párat, amihnr1_4kkel a legtöbbet találkozom a mindennapi praxisom során:

– Bölcsesség fogak el nem távolítása

– Helyben tartó készülékek viselésének hiánya

– Csak egy fogíven történt rögzített fogszabályozós kezelés

– Funkcionális eltérések (pl.: nyelvlökéses nyelés), rossz szokások (pl.: szájlégzés) nem kezelése

– Nem megfelelő fogszabályozó kezelés

A kialakult helyzet egyszer a páciens hibája, máskor az előző kezelőorvosé. A tapasztalatom alapján a leggyakoribb probléma az, hogy páciensek azt gondolják: azzal, hogy lekerült a rögzített fogszabályozó vége a fogszabályozó kezelésnek. A valóságban a készülék eltávolítása mindössze annyit jelent, hogy egy következő lépésbe lép a fogszabályozás. Ezt hívják retenciós fázisnak. A retenciós fázis, azt ott használt helyben tartó készülékek, a hozzájuk tartozó viselési szabályok és a kontroll időpontok hivatottak az rögzített fogszabályozóval elért eredményt megőrizni, ’stabillá’ tenni.

Mik a leggyakrabban használatos retenciós/helyben tartó fogszabályozó készülékek?

Mélyhúzott sín:

Rendkívül kényelmes, átlátszó, 1mm vastag fólia, ami csak a fogíven helyezkedik el. Előnye: kényelmes, láthatatlan, kivehető. Hátránya: kivehető, fél-egy év alatt elkopik, már kismértékű elmozdulás esetén sem használható.

lokm3ep_1

Hagyományos retenciós készülék:

Gyerekkori kivehető készülékekhez nagyban hasonlító. Manapság leginkább fiatalkorú pácienseknél használjuk. Előnye: körültekintő használat mellett évekig tartós, kisebb elmozdulások után újra adaptálható, kivehető. Hátránya: viselése megszokást igényel, kivehető.

mkgh


Splint:

Súlyosabb funkcionális eltérések után használandó, alsó-felső állcsont egymáshoz való viszonyát hivatott stabilizálni. Ezt a készüléket elegendő csak éjszaka viselni. Előnye: az első benyomások után kényelmes, kivehető, megőrzi funkcionális kezelés eredményeit. Hátránya: viselése megszokást igényel, kivehető.

f1


Fix retainer:

Az elülső fogak nyelv felőli felszínére ragasztott páciens által el nem távolítható helyben tartó készülék: Előnye: nem lehet elfelejteni a használatát, láthatatlan, kényelmes. Hátránya: tisztítására külön figyelmet kell fordítani, leeshet.

retainer
Hogyan kell használni ezeket a készülékeket?

Rendelőnkben az Amerikai Orthodontus Társaság (American aamAssociation of Orthodontist) irányelveit követjük. Nem véletlenül, hiszen Amerika fogszabályozásban még mindig egy lépéssel Európa és a világ előtt tart. Nézzük mik is ezek az irányelvek:

 

 1. Készülékek használati ideje?
  – Fogszabályozó levétele utáni első 3 hónap: 14-16 órás retenció.
  – Fogszabályozó levétele utáni 6-12 hónap: napi 10-12 órás retenció.
  – Fogszabályozó levétele utáni 12-24 hónap: 8 órás (éjszakai) retenció.
  – Fogszabályozó levétele utáni 24. hónaptól: folyamatos leszoktatás után heti 1x-2x éjszakára érdemes berakni a retenciós készüléket
 2. Milyen készüléket használjunk?
  – Gyermekkorban: Hagyományos retenciós készülék a javasolt, mivel könnyen után állítható
  – Felnőttkorban: Mélyhúzott sín a javasolt, mivel nagyon precízen képes helyben tartani a fogakat
  – Súlyos funkcionális eltérések után: Éjszakára Splint készülék, nappalra mélyhúzott sín. Mivel csak így elérhető, hogy a két állcsont egymáshoz való viszonyát rögzítsük.
  – Fix retainer használata minden esetben javasolt!
 3. Milyen gyakori kontrollok szükségesek a retenciós fázis alatt?
  – Az első 12 hónapban 3 havonta, a második 12 hónapban 6 havonta szükséges kontroll időpontokon megjelenni.

  – Természetesen egyik eset sem egyforma, ezért nem mindenkinél ugyanazok a szabályok érvényesek. Nagyon sok függ a kiindulási állapottól, a kezelés menetétől, így pontosat csak a kezelés végén mondunk a pácienseinknek.

 

De akkor, hogyan lesz stabil az elért kezelési eredmény???

 1. Már a kezelés alatt nagyon fontos betartani a kezelőorvos utasításait! Ha nem lesz a lehető legjobb az eredmény, nem lehet biztosítani a stabilitást.

 2. Kezelés után nagyon fontos betartani a retenciós szabályokat!

 3. Ha bármi történne a retenciós készülékekkel (leesik, eltörik, elveszik, stb…) azonnal jelezze!

 4. 3 havonta jelentkezzen kontrollra!

 5. Bármilyen elmozdulást tapasztal, amiről előre nem tájékoztattuk, rögtön jelezze! Minimális elmozdulások könnyebben kezelhetőek!

   

  decide

Az OPTIMUM Fogászatnál a döntés csak az Ön kezébe van! A szakmai részét a rendszeres külföldi továbbképzésekkel, a modern készülékekkel, a modern kezelési stratégiák ismeretével Mi biztosítjuk.

Visszarendeződtek a fogai a fogszabályozó kezelés után? Szeretné újra sorba állítani a fogait, de utoljára? Kérjen egy időpontot szakorvosi konzultációra és elmondjuk, hogyan tudunk ebben segíteni!

Fogszabályozás Budapesten!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!