2016.11.15.

Hogy marad stabil a fogszabályozási eredményem?

Ezt a cikket három esetben fogja valaki elolvasni: 1. A bosszús: Régebben volt fogszabályozó kezelése,de sajnos a fogai visszamozdultak. 2. A kíváncsi: Aki szeretne fogszabályozót, de már hallott róla, hogy sokaknak visszarendeződött a foga fogszabályozó kezelés után. 3. A boldog: Először…

Ezt a cikket három esetben fogja valaki elolvasni:

1. bmgr2A bosszús: Régebben volt fogszabályozó kezelése,de sajnos a fogai visszamozdultak.

2. A kíváncsi: Aki szeretne fogszabályozót, de már hallott róla, hogy sokaknak visszarendeződött a foga fogszabályozó kezelés után.

3. A boldog: Először is szeretnék neked GRATULÁLNI a csodálatos új mosolyodhoz. Most fejeztük be a rögzített fogszabályozós kezelésedet és azt a házi feladatot kaptad, hogy olvasd el ezt a cikket.

Egy tökéletesen elvégzett fogszabályozó kezelés is vissza tud rendeződni, de a visszarendeződés elkerülhető! Nézzük hogyan:

Miért rendeződhetnek vissza a fogak?

Sok oka lehet a helytelen fogszabályozó kezeléstől a legegyszerűbb funkcionális eltérésekig. A teljesség igénye nélkül felsorolnék párat, amihnr1_4kkel a legtöbbet találkozom a mindennapi praxisom során:

– Bölcsesség fogak el nem távolítása

– Helyben tartó készülékek viselésének hiánya

– Csak egy fogíven történt rögzített fogszabályozós kezelés

– Funkcionális eltérések (pl.: nyelvlökéses nyelés), rossz szokások (pl.: szájlégzés) nem kezelése

– Nem megfelelő fogszabályozó kezelés

A kialakult helyzet egyszer a páciens hibája, máskor az előző kezelőorvosé. A tapasztalatom alapján a leggyakoribb probléma az, hogy páciensek azt gondolják: azzal, hogy lekerült a rögzített fogszabályozó vége a fogszabályozó kezelésnek. A valóságban a készülék eltávolítása mindössze annyit jelent, hogy egy következő lépésbe lép a fogszabályozás. Ezt hívják retenciós fázisnak. A retenciós fázis, azt ott használt helyben tartó készülékek, a hozzájuk tartozó viselési szabályok és a kontroll időpontok hivatottak az rögzített fogszabályozóval elért eredményt megőrizni, ’stabillá’ tenni.

Mik a leggyakrabban használatos retenciós/helyben tartó fogszabályozó készülékek?

Mélyhúzott sín:

Rendkívül kényelmes, átlátszó, 1mm vastag fólia, ami csak a fogíven helyezkedik el. Előnye: kényelmes, láthatatlan, kivehető. Hátránya: kivehető, fél-egy év alatt elkopik, már kismértékű elmozdulás esetén sem használható.

lokm3ep_1

Hagyományos retenciós készülék:

Gyerekkori kivehető készülékekhez nagyban hasonlító. Manapság leginkább fiatalkorú pácienseknél használjuk. Előnye: körültekintő használat mellett évekig tartós, kisebb elmozdulások után újra adaptálható, kivehető. Hátránya: viselése megszokást igényel, kivehető.

mkgh


Splint:

Súlyosabb funkcionális eltérések után használandó, alsó-felső állcsont egymáshoz való viszonyát hivatott stabilizálni. Ezt a készüléket elegendő csak éjszaka viselni. Előnye: az első benyomások után kényelmes, kivehető, megőrzi funkcionális kezelés eredményeit. Hátránya: viselése megszokást igényel, kivehető.

f1


Fix retainer:

Az elülső fogak nyelv felőli felszínére ragasztott páciens által el nem távolítható helyben tartó készülék: Előnye: nem lehet elfelejteni a használatát, láthatatlan, kényelmes. Hátránya: tisztítására külön figyelmet kell fordítani, leeshet.

retainer
Hogyan kell használni ezeket a készülékeket?

Rendelőnkben az Amerikai Orthodontus Társaság (American aamAssociation of Orthodontist) irányelveit követjük. Nem véletlenül, hiszen Amerika fogszabályozásban még mindig egy lépéssel Európa és a világ előtt tart. Nézzük mik is ezek az irányelvek:

 

 1. Készülékek használati ideje?
  – Fogszabályozó levétele utáni első 3 hónap: 14-16 órás retenció.
  – Fogszabályozó levétele utáni 6-12 hónap: napi 10-12 órás retenció.
  – Fogszabályozó levétele utáni 12-24 hónap: 8 órás (éjszakai) retenció.
  – Fogszabályozó levétele utáni 24. hónaptól: folyamatos leszoktatás után heti 1x-2x éjszakára érdemes berakni a retenciós készüléket 
 2. Milyen készüléket használjunk?
  – Gyermekkorban: Hagyományos retenciós készülék a javasolt, mivel könnyen után állítható
  – Felnőttkorban: Mélyhúzott sín a javasolt, mivel nagyon precízen képes helyben tartani a fogakat
  – Súlyos funkcionális eltérések után: Éjszakára Splint készülék, nappalra mélyhúzott sín. Mivel csak így elérhető, hogy a két állcsont egymáshoz való viszonyát rögzítsük.
  – Fix retainer használata minden esetben javasolt! 
 3. Milyen gyakori kontrollok szükségesek a retenciós fázis alatt?
  – Az első 12 hónapban 3 havonta, a második 12 hónapban 6 havonta szükséges kontroll időpontokon megjelenni.

  – Természetesen egyik eset sem egyforma, ezért nem mindenkinél ugyanazok a szabályok érvényesek. Nagyon sok függ a kiindulási állapottól, a kezelés menetétől, így pontosat csak a kezelés végén mondunk a pácienseinknek.

 

De akkor, hogyan lesz stabil az elért kezelési eredmény???

 1. Már a kezelés alatt nagyon fontos betartani a kezelőorvos utasításait! Ha nem lesz a lehető legjobb az eredmény, nem lehet biztosítani a stabilitást.

 2. Kezelés után nagyon fontos betartani a retenciós szabályokat!

 3. Ha bármi történne a retenciós készülékekkel (leesik, eltörik, elveszik, stb…) azonnal jelezze!

 4. 3 havonta jelentkezzen kontrollra!

 5. Bármilyen elmozdulást tapasztal, amiről előre nem tájékoztattuk, rögtön jelezze! Minimális elmozdulások könnyebben kezelhetőek!

   

  decide

Az OPTIMUM Fogászatnál a döntés csak az Ön kezébe van! A szakmai részét a rendszeres külföldi továbbképzésekkel, a modern készülékekkel, a modern kezelési stratégiák ismeretével Mi biztosítjuk.

Visszarendeződtek a fogai a fogszabályozó kezelés után? Szeretné újra sorba állítani a fogait, de utoljára? Kérjen egy időpontot szakorvosi konzultációra és elmondjuk, hogyan tudunk ebben segíteni!

Fogszabályozás Budapesten!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A *-gal megjelölt részek kitöltése kötelező. Adatait kizárólag kapcsolattartás céljából kezeljük, marketing jellegű megkeresésekre azokat nem használjuk fel!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  nyitvatartas
  Hétfő8:00-20:00
  Kedd8:00-20:00
  Szerda8:00-20:00
  Csütörtök8:00-20:00
  Péntek8:00-19:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!