Skip to main content

2016.12.14.

Fogkontúrálás, becsiszolás és interproximális redukció (strippelés)

Amikor a legtökéletesebb esztétikai és funkcionális eredményt szeretnénk elérni, akkor szinte minden esetben – főleg felnőttkori fogszabályozás esetén – szükséges ezeket a teljesen biztonságos eljárásokat használnunk. Viszont sok páciens elkezd lefehéredni, mikor elkezdjük részletezni mit is takarnak ezek a szavak….

Amikor a legtökéletesebb esztétikai és funkcionális eredményt szeretnénk elérni, akkor szinte minden esetben – főleg felnőttkori fogszabályozás esetén – szükséges ezeket a teljesen biztonságos eljárásokat használnunk. Viszont sok páciens elkezd lefehéredni, mikor elkezdjük részletezni mit is takarnak ezek a szavak. Pedig ezek az eljárások semmilyen veszélyt nem rejtenek magukban.

Az arcesztétikai és a mosolytervezési szempontokat figyelembe véve az elülső fogak formája, mérete és pozíciója határozza meg leginkább a végeredményünket. Azonban amikor még a fogak kuszán állnak a laikus szem sokszor nem veszi észre, ha a fogak éle letöredezett, ferdére kopott; ha előnytelen lapátszerű fogak vannak; a szemfogak kifejezetten csücskösek, amik nem szépek. A fogszabályozás végére ezek az esztétikai problémák nagyon sokat rontanak az eredményen. A fog kontúrálás során ezeket a hibákat tüntetjük el úgy, hogy a megfelelő finom fúrókkal, reszelőkkel és polírozókkal pár tized millimétert elveszünk a fogakból, így a hibás részeket széppé, esztétikussá varázsoljuk. Így – természetesen páciensünk beleegyezésével – például a töredezett vagy ferdére kopott metszőfog éleket kiegyenesítjük, a túl hegyes szemfogcsücsköket és rágófog csücsköket lekerekítjük.

FogkontúrálásFogkontúlásával az elért eredmény látványosan esztétikusabb lehet!

Interproximális redukciót (egyszerűbben strippelést) fogkontúrálásként és helyteremtésként is használunk.

Fogkontúrálásként:

fogkontúrAz egymás mellett lévő lapátszerű metszőfogak találkozási pontja és az íny közötti területet nem tölti ki teljesen az íny. Ilyenkor egy esztétikailag hátrányos, úgynevezett fekete háromszög alakul ki. Ezen a területen az ételmaradék is könnyen, illetve nagy mennyiségben fel tud halmozódni, ami a fog idő előtti szuvasodását okozhatja. Ebben az esetben a lapátszerű metszőfogak közül a fogközökből kicsit kiveszünk, így egyrészt szép egyenessé formáljuk őket, másrészt ezt a fekete háromszöget csökkenthetjük, illetve teljesen el is tüntethetjük.

Helyteremtésként:

Ha a metszőfogak kifelé dőlnek és más további helyteremtésre nincsen mód, akkor a fogközökből, speciális reszelők segítségével maximum fél millimétert eltávolítunk, ezáltal megteremtve a helyet a fogak hátrébb döntéséhez és egy szebb mosoly eléréséhez. Ezt az eljárást alkalmazhatjuk középvonal eltérések korrigálásához is.

fogszabályozás helyteremtésInterproximális redukcióval biztonságosan tudunk precízebb eredményt elérni

Becsiszolást a fogszabályozó kezelés utolsó fázisában szoktunk alkalmazni. A fogszabályozás végére az alsó és felső fogak többnyire új pozícióban találkoznak egymással, mivel ezt a helyzetet relatív gyorsan érik el, nincsenek tízen évek a fogak összekopására, ezért sokszor korai érintkezések zavarják a kényelmes összezárást. Ilyenkor finom fúrókkal segítünk a fogak gyors “összekoptatásában”, hogy a fogívek a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek egymással. Ez a lépés, ha szükséges, akkor nagyon fontos az állkapocsízület épségének a szempontjából!

Ártalmasak a fogaknak ezek a beavatkozások? Nem fognak így hamarabb szuvasodni?

Természetesen a páciensek ilyen gondolatok miatt ijednek meg először… pedig a megfelelő technikákat alkalmazva a fog élettartamát egyáltalán nem befolyásolják! Sőt tekintve, hogy így tudunk megoldani egy korai érintkezést vagy egy torlódást feloldani, a fogak hosszabb élettartammal fogják inkább meghálálni. A zománc teljes vastagságát tekintve nem jelentős az a mennyiség, amennyit ilyenkor eltávolítunk. Legrosszabb esetekben pár napig fennálló hideg-meleg érzékenységről szoktak pácienseink beszámolni.

Szeretnénk még egyszer nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a fogkontúrálástól, strippeléstől egy fogszabályozási eredmény csak több lesz, így minden páciensünk saját belátására bízzuk, hogy beleegyezik-e ezekbe a kezelésekbe!

 

Dr. Mayer Csaba
fogszabályozó szakorvos

fogszabályozás speciális szolgáltatások

Ha szeretné nálunk elkezdeni fogszabályozó kezelését, akkor kérjen tőlünk időpontot egy átfogó szakorvosi fogszabályozási konzultációra.

Minőségi fogszabályozás Budapesten!

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen fogszabályozási problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!