Skip to main content

2015.11.29.

Elkapható a fogszuvasodás csókolózással?

Bár a fogszuvasodásért általában az édességeket okolják, az igazi tettesek a baktériumok. Tulajdonképpen az édességek csak az üzemanyagjai a baktériumok savtermelő „motorjainak”. Ezek a kórokozók a nyálban és a lepedékben élnek, és az emberek által elfogyasztott cukrokból táplálkoznak. A miközben…

Bár a fogszuvasodásért általában az édességeket okolják, az igazi tettesek a baktériumok. Tulajdonképpen az édességek csak az üzemanyagjai a baktériumok savtermelő „motorjainak”. Ezek a kórokozók a nyálban és a lepedékben élnek, és az emberek által elfogyasztott cukrokból táplálkoznak. A miközben a cukrot fogyasztják, káros savakat termelnek, amelyek lebontják a fogzománcot és fogszuvasodáshoz illetve a fogak kilyukadásához vezetnek.

Az emberek szája normális esetben is tele van baktériumokkal, melyek közül néhány a fog szuvasodását okozhatja. Ha olyan partnerrel csókolózunk, akinek sok szuvas foga van, így szájában a normálisnál több szuvasodást okozó baktérium van, a korábban e baktériumok alacsony koncentrációjával rendelkező személy valóban „elkaphatja” a szuvasodást, a csókolózásból eredő extra adag baktériumnak köszönhetően. Az egyik fogszuvasodási szempontból legveszélyesebb baktérium, a Streptococcus mutans, csókolózással is terjedhet. Amerikai kutatók megfigyelései beszámolnak olyan esetekről, amikor egészséges fogú emberek fogai szuvasodni kezdtek, miután olyan partnerrel kezdtek kapcsolatot, akiknek szuvas fogaik és ínybetegségük volt, vagy évek óta nem jártak fogorvosnál.

De nem kell aggódni, azért nem kell lemondani a csókolózásról! A következő egyszerű óvintézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát:

 1. Évente kétszer vigyük magunkkal a párunkat is a fogorvoshoz szűrővizsgálatra.
 2. Minden étkezés után mossunk fogat!
 3. Ha lehet, minden étkezés után használjunk fogselymet, de legalább minden este.
 4. Használjuk a fogselymet a megfelelő technikával. Nem elég előre hátra mozgatni, a fog alapjánál körkörösen mozgatva kell kitisztítani az ételmaradékot.
 5. Használjunk naponta egyszer-kétszer antibakteriális szájvizet.

Dr. Mayer Csaba www.fogaszat-pest.hu

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A *-gal megjelölt részek kitöltése kötelező. Adatait kizárólag kapcsolattartás céljából kezeljük, marketing jellegű megkeresésekre azokat nem használjuk fel!

  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!