Skip to main content

2017.03.27.

Elasztikus gumihúzásról

Stabil, esztétikus fogszabályozási eredmény eléréséhez a lehetőségekhez képest legjobban szükséges harmonizálni az alsó és felső fogívek egymáshoz viszonyított helyzetét a tér minden irányában. Ilyenkor akár egy egész fogívet vagy egy teljes fogcsoportot mozgatunk az ellentétes fogívhez képest. Ezeket a mozgatásokat úgy tudjuk létrehozni, hogy az alsó és felső rögzített fogszabályozót összekapcsoljuk különböző gumikkal. Ezt az eljárást hívjuk elasztikus gumihúzásnak.

Stabil, esztétikus fogszabályozási eredmény eléréséhez a lehetőségekhez képest legjobban szükséges harmonizálni az alsó és felső fogívek egymáshoz viszonyított helyzetét a tér minden irányában. Ilyenkor akár egy egész fogívet vagy egy teljes fogcsoportot mozgatunk az ellentétes fogívhez képest. Ezeket a mozgatásokat úgy tudjuk létrehozni, hogy az alsó és felső rögzített fogszabályozót összekapcsoljuk különböző gumikkal. Ezt az eljárást hívjuk elasztikus gumihúzásnak.

elasztikus gumihúzás

Elasztikus gumihúzásokkal lehet elérni ilyen esztétikai és funkcionális eredményt!

Milyen esetekben használjuk az elasztikus gumihúzást?

A rögzített fogszabályozó kezelések közel 100%-ban használjuk mind felnőtt, mind gyerek pácienseinknél. A segítségével tudunk sokszor foghúzást, komolyabb műtétet elkerülni előre álló metszőfogaknál, bulldog harapásnál, keresztharapásnál, extrém torlódásoknál, nyitott- és mély harapásnál.

A gumihúzást napközben láthatatlan helyen kell hordani, éjszakára viszont előfordulhat, hogy az elülső fogakra is fel kell helyezni

Az elasztikus gumik leginkább befőttes gumikhoz hasonlítanak. Legtöbbször az oldalsó fogak területén használjuk, ezért teljesen láthatatlanok a hétköznapokban.

Abszolút nem. A kezdetekben nagyon lágy gumikkal kezdjük a kezelést és fokozatosan használunk egyre erősebbeket, így a szervezetnek van ideje megszokni őket, így a használatuk teljesen fájdalommentes!

Hogyan kell használni?

A páciens saját maga helyezi fel a gumit vagy gumikat a megfelelő helyre. Ez az első napokban nem egyszerű feladat, de pár nap után az ember keze „rááll” a mozdulatra és utána gyerekjáték a használatuk.

A gumikat a nap 24 órájában szükséges viselni, egyedül az étkezéseknél kell őket eltávolítani, de utána (a fogmosást követően) azonnal vissza kell helyezni. Készült egy kutatást mellyel bizonyították, hogy napi 22-24 órás viselésnél 4 hónap alatt 4 mm-t mozognak a fogak, napi 20-22 órás viselésnél 4 hónap alatt 2 mm-t, 18-20 órás viselésnél pedig csak 1mm-t mozdultak. Jól érzékelhető, hogy a folyamatos hordás elengedhetetlen, különben az eredmény csak nagyon lassan érhető el.

A fogszabályozó felragasztásának napjától kezdjük legtöbbször az elasztikus gumik hordását. Ezzel jelentősen csökkentve a kezelési időt, rövidítve a készülék megszokását.

Bár elsőre nyűgnek tűnhetnek ezeknek a gumiknak a használata, de biztos lehet benne, hogy 1 hét kitartó (folyamatos!!!) használat után észre sem fogja venni. Egyáltalán nem okoz problémát a beszédben, nem fáj és nem zavarja semmilyen hétköznapi tevékenységben. Cserébe viszont a kezelési eredménye mind funkcionális, mind esztétikai szempontokat figyelembe véve más dimenzió lesz, mintha a gumikat nem használná.
Dr. Mayer Csaba
fogszabályozó szakorvos

Minőségi fogszabályozás Budapesten

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen fogszabályozási problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!