Skip to main content

2016.05.26.

A fogszabályozásról: egy laikustól egy laikusnak

Az Optimum Fogászatban készítettem el a fogszabályozó kezelésemet és a kezelés előtt rengeteg kérdés kavargott bennem, amire néha nagyon nehezen találtam választ. A kezelésem eredményét látva, úgy döntöttem, hogy (Dr. Mayer Csaba fogszabályozó szakorvos lektorálása mellett) laikusként válaszolok múltbéli magamnak…

dental-clinic-budapest-fogszabalyozas-300x200Az Optimum Fogászatban készítettem el a fogszabályozó kezelésemet és a kezelés előtt rengeteg kérdés kavargott bennem, amire néha nagyon nehezen találtam választ. A kezelésem eredményét látva, úgy döntöttem, hogy (Dr. Mayer Csaba fogszabályozó szakorvos lektorálása mellett) laikusként válaszolok múltbéli magamnak az akkori kérdéseimre, ami hátha segít sorstársaimnak, hogy bátrabban belevágjanak a fogszabályozó kezelésükbe!

Mindannyian szeretnénk szép és hibátlan mosolyt, amely ma már a modern fogszabályozásnak köszönhetően senki számára nem elérhetetlen. Az Optimum Fogászat hatékony fogszabályozást végez budapesti rendelőjében. A kezelés folyományaként rendezettebb és egészségesebb fogazatunk lesz, amely életünk számos területére kedvező hatással fog járni.

Fogszabályozás Budapesten!

Ha azonban fogszabályzásról esik szó, akkor sokan félnek belekezdeni a kezelésbe. Először is: a leendő páciens az esetek többségében nem ismeri részleteiben a fogszabályozás nyújtotta előnyöket, s csak a kényelmetlenséget, netán a fájdalmat látja. Másodszor is, sok esetben, laikusként nem értheti az orvosa által használt szakszavakat, így nem is nyílik lehetősége arra, hogy eloszlassa félelmeit, kételyeit. Lássuk tehát, hogy mit mondhat a fogszabályozásról egy laikus egy leendő páciensnek.

Mi is az a fogszabályozás?

fogszabalyozasA fogszabályozás, más néven orthodoncia, különböző módszerekkel való orvosi beavatkozást jelent a szabálytalan fogazat helyreállítására. A kezelés során állandó vagy kivehető készülékkel szokták a fogakat sorba rendezni. Igaz, hogy régebben a „csúnyásága” miatt sokan idegenkedtek a szerkezet felhelyezésétől. Manapság viszont kifejezetten divatos a rögzített fogszabályozó. A mai technikáknak köszönhetően elérhetőek viszont olyan fémmentes fogszabályzók, amelyek mások számára észrevétlenek, ugyanakkor képesek rendbe tenni a fogakat. Úgyhogy már nem kell a fogszabályozó „csúnyaságától” rettegni!

Milyen előnyökkel jár a fogszabályozás?

 • A rendezett fogazatnak köszönhetően sokkal könnyebb lesz a fogak tisztántartása és ápolása

 • A fogtorlódások eltüntetése nyomán jóval egyszerűbb lesz az esetleges fogproblémák (szuvasodások, gyökérkezelés, későbbi foghiányok pótlása stb.) kezelése.

 • A fogazat megfelelő működésének köszönhetően a beteg helyesen fog tudni rágni, nyelni, valamint a harapása is megfelelő lesz, amivel elkerülhetővé vállnak az állkapocsizületi fájdalmak.

 • A páciensnek szép és esztétikus mosolya lesz, amelynek következtében nagyobb önbizalmat és magabiztosságot nyerhet.

Miért érdemes már gyermekkorban elkezdeni?

Az első találkozásnak a fogszabályozó szakorvossal ideális esetben 6-8 éves korban meg kell, hogy történjen, hiszen rengeteg olyan eltérés van, amit mi laikus szülőként nem is biztos, hogy észre veszünk, de kezelésük minél hamarabb elkezdődik annál biztosabb, hogy tökéletesen sikerül helyreállítani a problémát. Ilyenek például az állkapocs növekedései közötti eltérések. Arról, hogy érett-e a gyermek fogazata a fogszabályozásra, a fogszabályozó szakorvos tud véleményt mondani, de természetesen a végső döntés mindig a szülőké, hiszen a gyermeknek szellemileg is készen kell állnia a kezelésre. Hiszen a fogszabályozó kezelést ráerőltetni a gyermekre sosem szerencsés.

A gyermekkori fogszabályzásnak köszönhetően nagyobb eséllyel lesz a gyermeknek egészséges fogazata, szép mosolya, amelynek következtében megnövekedett önbizalommal vághat neki élete egyik legproblémásabb időszakának: a kamaszkornak.

Hogyan működik a felnőttek esetében a fogszabályozás?

Hála a tudomány fejlődésének manapság már természetes, hogy valaki felnőtt korban is elkezdheti a esztetika.jpgfogszabályozást. Amennyiben gyermekkorban elmulasztottuk a kezelést, akkor a – fogak rendellenes növekedése következtében – hamarabb elromlanak a fogaink. Márpedig minél több lyukas fogunk van, annál gyorsabban keletkezhet egy újabb lyuk a fogazaton. A szabályozatlan fogak pedig nem csak a rágószerv tisztántartását, hanem annak kezelését is nehézzé teszik. Az egyetlen feltétele a felnőttkori fogszabályozásnak, hogy ép legyen a fogágyunk!

Igaz, hogy az évtizedek alatt kialakult szabálytalan fogazat rendbe hozása, valamint a helyes harapás megtanítása nem egyszerű feladat, de megéri a fáradtságot. A fogszabályozásnak köszönhetően nem csak esztétikusabb lesz a megjelenésünk, hanem fogazatunk is tartósabbá fog válni.

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

Legegyszerűbb válasz erre a kérdésre: ameddig a páciens fogai annyira helyre nem állnak. Felnőtteknél ez rendszerint 1-1,5 évet jelent. Az időtartam a páciens fogainak mérete, állapota, a fogat körül vevő csont sűrűsége és a páciens életkora határozza meg.

Rögzített vagy kivehető fogszabályozóra van e szükségem?

Gyermekkorban még tejfogak vannak általában kivehető készülékkel dolgoznak a szakorvosok. Viszont, amint már csak maradó fogak vannak, onnantól a rögzített fogszabályozó jelenthet megoldást az esetek nagy részében. Manapság már felnőtt korban is elérhetőek olyan láthatatlan kivehető készülékek, amelyekkel kisebb esztétikai eltérések már biztonságosan korrigálhatóak. A mai igényeknek megfelelő eredmény eléréséhez legtöbbször rögzített fogszabályozóra van szükség (vagy az előbb említett új típusú kivehető készülék). De ennek a döntésnek a meghozatalához már mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni!

Fájdalmas a fogszabályozó kezelés?

dental-clinic-fogszabalyzas_clearsmile-budapestNekem a felhelyezést követő első egy hétben volt feszítő érzésem, ami ugyan kellemetlen volt, de nem sorolnám a fájdalom kategóriájába. A felhelyezést követő első hónap vége felé 2-3 helyen elkezdte kidörzsölni belülről a számat, amit a viasz segítségével sikerült nagyobb problémák nélkül átvészelnem. A Doktor úr elmondása alapján ez átlagos, úgyhogy nyugodtan kijelenthetem, hogy a fogszabályozás során fájdalomtól egyáltalán nem kell tartani!

Amikor én az első konzultációmra érkeztem ezek a kérdések voltak felírva a kis papíromra. Remélem segítettem abban, hogy belevágjon a saját kezelésébe!

B. Erika

Egy gyönyörű mosoly boldog tulajdonosa

Minőségi fogszabályozás Budapesten

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Garantáljuk, hogy fogászat valamennyi területén adódó problémát képesek ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!