Skip to main content

2016.12.14.

Mesterséges harapásemelés

Mi az a harapásemelő? Elülső fogak (középső metszőfogak vagy szemfog) szájpadlás felőli oldalára vagy a hátsó fogak rágófelszínére ragasztott fogszínű vagy színes tömőanyagból épített sánc, ami meggátolja a fogak teljes összezáródását.                   ...

Mi az a harapásemelő?

Elülső fogak (középső metszőfogak vagy szemfog) szájpadlás felőli oldalára vagy a hátsó fogak rágófelszínére ragasztott fogszínű vagy színes tömőanyagból épített sánc, ami meggátolja a fogak teljes összezáródását.

     fogszabályozó             
Fájdalmas?

Mint minden fogszabályozó eszköz, így ez is megszokást igényel. Általában egy hét eltelte után a páciensek teljes mértékben megszokják, és nem zavarják őket a mindennapokban. Eltávolításkor már hiányozni szoktak. A kezdeti időszakban mivel a fogívek csak két ponton találkoznak a rágás nehezítetté válik, de amint a fogak elkezdenek szabályozódni a helyzet gyorsan javul, ezért nem befolyásolják a páciens hétköznapjait. A kezdeti időszakban a keményebb ételek rágása, a fogak nyomásérzékenysége miatt nem lehetséges (bár ez harapásemelés nélkül is a fogszabályozás elején így van).

Munkám miatt sokat kell beszélnem. Pösze leszek a harapásemelőtől?

Az elülső harapásemelőtől az első pár napban igen. Ilyenkor érdemes a fogszabályozást pénteken elkezdeni, hogy a hétvégén legyen ideje a nyelvnek alkalmazkodni és hétfőre normalizálódjon a beszéd. A megszokás után, a beszéd nagyban javul az első percekhez képest, a beszédhibákat csak a páciens veszi észre magán.

Miért használunk harapásemelőt?

 1. Magyarországon az egyik legjellemzőbb harapási rendellenesség a mélyharapás, ami hosszútávon súlyos állkapocs ízületi fájdalmakat és az elülső fogak idő előtti elvesztését okozhatja. Ráadásul igazán szép mosoly a mélyharapás korrigálása nélkül nem elképzelhető. Harapásemelők nélkül harapásemelést nem tudunk végezni.
 2. A mélyharapás miatt sokszor az alsó fogszabályozó készüléknek egyszerűen nem jut hely a felső fogaktól.mélyharapás
 3. A kezelés kezdeti fázisában azzal, hogy megszünteti az alsó-felső fogak érintkezését drasztikusan gyorsítja a kezelést.
 4. Segítségükkel a fogíveket nagyobb mértékben tudjuk tágítani, így szélesebb, esztétikusabb mosolyt tudunk elérni. Illetve nagyobb torlódások esetén segítenek elkerülni a foghúzást.
 5. Megoldhatóvá válnak a keresztharapások
 6. Meglepő, de még nyitott harapásnál is használjuk, amikor pedig pont „mélyíteni” szeretnénk a harapást.

És ezt a sort még hosszan lehetne folytatni. A modern kori fogszabályozó stratégiák mellett 10-ből 9 esetnél szükséges harapásemelőt használnunk valamilyen okból. Általában a kezelés első harmadában (valamikor a szinte a teljes kezelési idő alatt). Miután már nincsen rájuk szükség a harapásemelőket egyszerűen eltávolítjuk.

Lesz bármilyen baja ettől a fogaimnak?

Amennyiben betartja a szükséges kontroll időpontokat és az elmondott szabályokat: Határozottan nem.

Mikortól használjuk a harapásemelőt?

Az alsó-felső rögzített fogszabályozó felhelyezésével egy időben kerülnek a harapásemelők is felhelyezésre, ezzel elérve a lehető legrövidebb megszokási időt és legrövidebb teljes kezelési időt.

ZipTex külső árnyékoló

Dr. Mayer Csaba
fogszabályozó szakorvos

Ha szeretné nálunk elkezdeni fogszabályozó kezelését, akkor kérjen tőlünk időpontot egy teljes körű szakorvosi fogszabályozási konzultációra:

Minőségi fogszabályozás Budapesten!

Vegye igénybe az Optimum fogászat fogszabályozás szolgáltatását Budapesten. Bizalommal fordulhat hozzánk, mert a rendszeres külföldi továbbképzések miatt mind szakmailag, mind eszközileg száz százalékig naprakészek vagyunk, így garantáljuk bármilyen fogszabályozási problémát képesek vagyunk ellátni. Célunk, hogy barátságos és korszerű körülmények között, minden páciensünk számára professzionális, fájdalommentes, valamint esztétikus szakellátást, illetve utókezelést nyújtsunk. Várjuk megkeresését, hogy az Ön fogászati problémáin is segíthessünk!

Akik ezt olvasták, még ezeket kedvelték

Kapcsolatfelvétel

Kérdés, időpontfoglalás esetén keressen minket bátran az alábbi űrlap kitöltésének a segítségével.

  Kérjük adja meg személyes adatait


  A * jelölt mezők kitöltése kötelező. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételhez használjuk, marketing tevékenységre nem!


  Elérhetőségeink

  Kapcsolat

  telefon
  06-30/5637-537 (munkanapokon 10-18 között)
  terkep
  1094 Budapest, IX. kerület
  (Rehabilitációs terület),
  Viola utca 39.
  (Viola utca Tűzoltó utca sarok)

  Nyitva tartás

  Fogszabályozó szakrendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 8:00-16:00
  Kedd 14:00-20:00
  Szerda 8:00-14:00
  Csütörtök 14:00-20:00
  Péntek 8:00-15:00

  Dentálhigiéniai rendelés

  nyitvatartas
  Hétfő 16:00-20:00
  Kedd 8:00-13:00
  Szerda 14:00-20:00
  Csütörtök 8:00-14:00

  Megközelítés

  metro
  Klinikák 3-as metró állomástól 2 perc gyalog
  villamos
  4-6 villamos Mester utcai megállótól 6 perc gyalog
  auto
  Jelen pillanatban zajló építkezések miatt autóval az Üllői útról bekanyarodva a Viola utca felől érdemes a rendelőt megközelíteni. Parkolás napközben az utcán megoldható vagy 450 méterre a Liliom utcában található parkolóházat érdemes igénybe venni!